≫ 

Sve ukusnije od ukusnijeg: Kako jela od krompira izgledaju širom sveta? (FOTO)

Krompir je najpoznatija namirnica u celom svetu, svuda je jeftin, a od njega se može praviti skoro sve što vam padne na pamet

  • 0

Krompir je jedna od onih namirnica sa kojom možete da uradite skoro sve. Svestrani skrob je relativno jeftin i ukusan. Uzgaja se na svakom kontinentu i jako je otporan na sve vremenske uslove. Iako u krompiru nema mnogo vitamina, sadrži veliku količinu hranljivih belančevina. Ukus mu je blag i prilično neutralan, pa sam ukus jela koje pravite najviše zavisi od načina na koji ga pripremate.

Ovako Amerikanci zamišljaju savršen dan: Da li je imalo sličan vašem?

Kako jela od krompira izgledaju širom sveta?

1. Putin je kanadski klasik

Putin je francusko-kanadski klasik iz Kvebeka. To je prijatna kombinacija pomfrita i mladih sireva, u grejvi sosu.

 
A post shared by I love Mtl (@i_love_mtl) on

2. Čorilana je odlično jelo koje dolazi iz Čilea

Kao i putin, čileanska čorilana stavlja akcenat na pomfrit. Dodaci uključuju jaja, meso, luk i kobasice. Pošto je obično velika za služenje, jedna porcija je savršena za dvoje.

3. Danska brandende kerlighed stavlja akcenat na krompir pire

Brandende kerlighed bukvalno znači "vatrena ljubav", jelo predstavlja krompir pire preliven prženom slaninom i lukom.

4. Svileni krompir iz Francuske je elegantan i ukusan

Krompir pire dobija savršen oblik u francuskoj kuhinji, ali iako izgleda komplikovano, nije ga teško spremiti. Prilično je jednostavno postići ovaj sjajni efekat. Ovo je krompir pire koji je pečen u rerni ili pržen u ulju.

5. Irski kolkanon je tradicionalno jelo

Mnogo pre nego što je kelj postao glavni trend zdrave ishrane u Americi, Irska ga je mešala sa krompir pireom, solju, biberom i lukom.

6. Njoke su italijanske knedle od krompira

Onima koji ne znaju šta su njoke, to zvuči kao jedna od mnogih ukusnih vrsta pasti po kojima je Italija poznata. Ali, njoke su male knedle od krompira i služe se uglavnom sa paradajz sosom.

 
A post shared by @iridiacat on

7. "Gamja jeon" je palačinka od krompira iz Koreje

"Gamja jeon" je palačinka od krompira u korejskom stilu, napravljena je od rendanog krompira koji se prži u dubokom ulju. Obično ga prati sos pod nazivom "choganjang" napravljen od soja sosa i sirćeta.

 
A post shared by @koreanskiesmaki on

8. "Saag Aloo" je vrsta karija sa severa Indije

Ovaj veganski kari je veoma popularan u severnoj Indiji, a predstavlja mešavinu spanaća, krompira i začina.

 
A post shared by Pot Heads (@potheads2018) on

9. "Salchipapas" je popularna brza hrana u Peruu

"Salchipapas" predstavlja kombinaciju seckanih kobasica i pomfrita, a po želji sa strane se nalazi i kupus salata. Svi sosovi koji prate ovo jelo se dodaju po želji.

10. Pirogi su jelo koje dolazi iz Poljske

"Damplings" i krompir su ujedinjeni u ovom jelu, koje je jedno od najpoznatijih poljskih jela. Ova posebna vrsta testa je uvek punjena nadevima po želji i ima odličan ukus.

11. "Clapshot" je jednostavno, ali ukusno jelo iz Škotske

"Clapshot" je jelo koje nastalo na škotskim Orknijskim ostrvima. Ova verzija pire krompir se pravi od repe, krompira, soli, bibera, vlašca, maslaca i luka.

 
A post shared by PG (@bowtoseitan) on

12. Tortilja Espanjola iz Španije je prava kraljica među omletima

Ovo špansko jelo je vrasta omleta sa dodatkom krompira. I što je najvažnije, može se služiti toplo ili hladno.

13. Švedska "Jasonova iskušnja" su vrsta kaserola

Ove božićne kaserole su u suštini kuvani krompir u švedskom stilu. Krompir se tanko iseče i pokrije crnim lukom, ukišeljeniim paplinama, solju i biberom, zatim se prelije pavlakom i pospe hlebnim mrvicama.

14. "Rosti" iz Švajcarske je hrskavi tost od krompira

Švajcarska je pronašla savršenu zamenu za tost, rosti. To je hrskavi krompir u koji se dodaju jaja i spanać, a obično se služi za doručak.

 
A post shared by 李沐雪 (@muxue.li) on

15. "Shepherd's pie" (Šepards paj, pastirska pita) je tradicionalno jelo poreklom iz Velike Britanije 

Nema boljeg jela kad treba napuniti prazan stomak od ove kombinacije mesa i pire krompira. Jagnjetina ili govedina čine veći deo ove tradicionalne britanske kaserole, koja je pokrivena korom od krompira i sira. Ovo je prvobitno bio način za korišćenje ostataka mesa, a sada je sinonim za britansku tradicionalnu hranu.

 
A post shared by chris (@chrisfatal) on

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA