≫ 

Evo šta može da se desi ako ste otišli na odmor i ostavili uključenu peglu ili ringlu

Svakome od nas se desilo da odemo na posao i onda se setimo da nismo proverli jesmo li ugasili peglu ili ringlu

  • 3

Kućni aparati nove generacije manje su opasni i rizični za izazivanje požara od starih, ali svakako brinemo kada odemo od kuće jesmo li isključili peglu pošto smo ispeglali košulju ili ringlu nakon što smo skuvali kafu.

NE BACAJTE NOVAC: Evo koji se kućni aparati najviše kvare, a koji najmanje

Ono što je sigurno jeste da pegla neće izazvati požar ukoliko ne dođe u kontakt sa nečim što može da se zapali. Električni uređaji imaju termostate koji kontrolišu grejanje. Kada se pegla zagreje do određene temperature termostat će narediti da se ona ugasi, pa kada se ohladi opet će se uključiti grejanje i sve tako u krug.

Koliko je uključena pegla zaista opasna? Foto: Telegraf

Ukoliko ste ostavili peglu u uspravnom položaju, ona će se samo uključivati i isključivati jer njen rad kontroliše termostat. Postoji  opasnost od požara ako je pegla ostavljena blizu nekog materijala koji može da se zapali. Pegle najnovije generacije imaju sistem da se same isključe u potpunosti ukoliko se ne koriste izvesno vreme.

Pogledajte u uputstvu da li i vaša pegla ima opciju “Auto OFF” koja podrazumeva da će se pegla sama isključiti ukoliko je položena na površinu, a ne pomerate je 30 sekundi ili je ostavljena usprevno 8 ili više minuta (opcije variraju od proizvođača do proizvođača). Ukoliko je vaša pegla starija od 20 godine - obavezno je zamenite novom!

Može li pegla za veš da zapali vaš dom? Foto: Pixabay.com

Šta se dešava ako ostavimo uključenu ringlu? Pa, prilično ista situacija je i sa šporetom. Šporet ima termostat koji dozira toplotu i kontroliše grejanje, pa ukoliko zaboravite da isključite ringlu ona će ugrejati stan kao da imate grejalicu. Opasnost od požara je veoma mala, osim ako vam nisu dotrajale instalacije.

Plin može da bude veoma opasan s toga se potrudite da isključite ringlu pre nego odete negde. Foto: Pixabay.com

Ukoliko ste ostavili ringlu uključenu, a na njoj ste ostavili da se kuva ručak, postoji opasnost da dođe do požara. Vremenom će zbog toplote da ispari sva voda, hrana će zagoreti, a postoji i opasnost da dođe do požara u kuhinji pa vam savetujemo da se bar potrudite da ništa ne ostavljate na ringli dok niste kod kuće.

Opasnost može da preti ukoliko koristite šporet koji radi na plin. Obavezno proverite da li je ventil na plinskoj boci lepo zatvoren i da li su ringle ugašene jer curenje plina može da dovede do problema većih razmera. Tako izlažete opasnosti i okolne stanove i stanare ako živite u zgradi, pa je preporučljivo da zatvorite ventil na plinskoj boci pre odlaska na put.

Šporeti koji su digitalni imaju mogućnost da podesite vreme kuvanja nakon kog se oni automatski isključe. Ukoliko nemate ovakav šporet, nemojte ostavljati posude sa hranom ili vodom na ringlu jer čak i ako zaboravite da je ugasite ništa se neće desiti ako nema šta da se pregreje na njoj i zapali.

Ukoliko ostavite nešto na ringli postoji opasnost od požara. Foto: Pixabay.com

Za osobe koje pate od opsesivno kompulsivnog poremećaja je možda najbolje da pre odlaska na put snime sve uređaje za koje postoji opasnost da mogu da izazovu požar ili naprave fotografije kako bi u svakom momentu mogli da provere da li su isključili sve pre odlaska na posao ili put. Tako ćete biti mirni i sprečićete napade panike i anksioznosti koji mogu da vam pokvare raspoloženje.

VIDEO: Laptop eksplodirao i zapalio firmu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA