≫ 

Na kojoj temperaturi treba držati klima uređaj da biste trošili manje struje? (VIDEO)

Razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smela da bude veća od 7 stepeni

  • 3

Klima uređaji ovih dana rade punom parom, a pri tome je bitno znati kako se pravilno koriste, jer tako možete uštedeti dosta električne energije. Preterano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i izaziva veće stvaranje ugljena i drugih fosilnih goriva što pridonosi globalnim klimatskim promenama.

Šta tačno znači kada vas zasvrbi levi, a šta kad vas zasvrbi desni dlan?

Sistem za rashlađivanje prostora je najdelotvorniji onda kada radi punom brzinom, a ne kada radi u kraćim periodima manjom brzinom, kako bi se održala konstantna temperatura čitav dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će oterati vlagu iz vašeg doma.

Preterano trošenje električne energije pridonosi globalnim klimatskim promenama Foto: Profimedia/Panthermedia

Električnu energiju možete uštedeti i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smela da bude veća od 7 stepeni). Prema nekim podacima, klima-uređaj troši od 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijevih dok vas nema kod kuće.

Električnu energiju možete uštedeti i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

(Telegraf.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даре

    13. avgust 2018 | 18:37

    Опет ови са чувених 7 разлике..значи кад је напољу 38 ја да ставим климу на 31

  • Mungos

    13. avgust 2018 | 16:52

    Nije stvar koliko radi i na kojoj temperaturi već u kojem modu radi. Ja imam dve klime i račun mi leti nikada ne prelazi 4500,00 din.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA