I njima je došao kraj: Fleke od crnog vina su uporne, ali je ovo domaće sredstvo za njihovo skidanje mnogo jače od njih

Uvek je najbolje rešiti se mrlje dok je još mokra i isflekane stvari nikako ne valja prati pre uklanjanja fleke, jer se tako mrlje bolje vezuju za tkaninu

  • 3

Crno vino smanjuje rizik od srčanih oboljenja, smanjuje stres, sagoreva masti, uklanja karijes, a jedini problem koji stvara su mrlje koje se obično dogode nakon čašice više. Sajt "Wellness Mama" donosi rešenje za taj problem, pa se više ne morate brinuti ako prospete crno vino na svoju najdražu košulju ili haljinu.

15 problema koje razumeju samo žene sa velikim grudima

Jednostavan, siguran i prirodan način kojim možete da se rešite ovih zahtevnih fleka ne traži nikakvu profesionalnu intervenciju.

Prvi korak

Uvek je najbolje rešiti se mrlje dok je još mokra, a kako mešanje ovog "ukloni sama mrlje od vina" recepta traje samo jedan minut, brzinski ćete moći da uklonite fleku.

Važna napomena: Odeću operite nakon isprobavanja ovog recepta za uklanjanje vinskih mrlja. Nikako nemojte da isflekane stvari prvo operete u deterdžentu jer kada se tkanina opere i osuši, mrlja će biti dublja, a time i teža za uklanjanje.

Prirodan način kojim možete da se rešite ovih zahtevnih fleka ne traži nikakvu profesionalnu intervenciju Foto: Pixabay.com

Sastojci:

Mala posuda

Posuda srednje veličine

Komad tkanine (za nameštaj ili tepih)

Sastojci za uklanjanje fleke od vina

Za bele tkanine

1 kašika tečnog sapuna

2 kašike hidrogena

1 čkašičica sode bikarbone

4 šolje hladne vode

Uvek je najbolje rešiti se mrlje dok je još mokra Foto: Pixabay.com

Za tkanine u boji

1 kašika tečnog sapuna

1 kašičica sode bikarbone

4 šolje hladne vode

Za tapacirani nameštaj

1 kašika tečnog sapuna

1 kašika hladne vode

1 kašičica sode bikarbone

Uputstvo za uklanjanje mrlja od vina sa odeće ili tkanine:

Pomešajte sve sastojke u malu posudu, pa dobijenu smesu utrljajte na mrlju i nežno je izgrebite noktima. Radite to samo na području zahvaćenom mrljom da biste izbegli dalje širenje. Nastavite dok se mrlja ne pretvori u plavo/sivu boju ili još svetliju nijansu. Možda ćete morati da ponavljate postupak nekoliko puta, posebno ako pokušavate da uklonite već osušenu mrlju.

Napunite srednju posudu hladnom vodom. Potopite isflekani deo tkanine u vodu i trljajte dok fleku u potpunosti ne uklonite. Detaljno isperite tkaninu da biste izbacili svu sapunicu, a zatim operite na uobičajen način.

Za tvrdokorne mrlje (samo na belim tkaninama): Koristite hidrogen peroksid i tečni sapun nanoseći ga direktno na mrlju, ali bez vode. Utrljajte hidrogen i sapun, uklonite fleku i ponovite postupak ako je potrebno.

Koristite hidrogen peroksid i tečni sapun nanoseći ga direktno na mrlju, ali bez vode Foto: Pixabay.com

Uputstvo za uklanjanje mrlja od vina sa tapaciranog nameštaja ili tepiha

U maloj posudi razredite sapun sa vodom, a zatim dodajte sodu bikarbonu. Umočite komade tkanine u mešavinu i nanesi je na mrlju. Ne sipajte mešavinu pravo na nameštaj ili na tepih. Nežno trljajte prstima mrlju da biste je uklonili sa tepiha. Pritisnite mrlju sa suvim delom tkanine da biste izvukli ostatak vina. Ponavljajte ovaj postupak dok ne vidite da fleka nestaje. Možete proći nekoliko puta da biste u potpunosti uklonili mrlju.

Ako vidite ostatak belog praha nakon što je mrlja nestala, možda ćere morati da ponovite postupak samo sa vodom da biste isprali sodu bikarbonu. Obrišite vlažni deo tamaciranog nameštaja/ tepiha sa suvim peškirom i pustite da se prirodno osuši.

(Telegraf.rs / Izvor: wellnessmama.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    19. avgust 2018 | 16:56

    Kupis litru bijelog vina i namocis u bijelo vino i nestane fleka od crnog vina!

  • Olivera

    19. avgust 2018 | 16:57

    Eto da sam umrla nebi znala da se crno vino skida ( uklanja) sodom bikarbonom.... Dosad sam na bele ili svetlije tkanine fleke od crnog vina skidala ( uklanjala) vinobranom.

  • Ariela

    24. novembar 2019 | 08:37

    Malopre uklonila fleku od vina kombinacijom hidrogena i tečnog sapuna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA