≫ 

Gde je potpuno legalna, a gde će vam država proveriti kvalitet: 12 stvari koje niste znali o drogama (INFOGRAFIKA)

Sumeri, Kinezi, Asteci i drugi narodi starog doba su koristili opijum, kokain i halucinogene gljive za uklanjanje bola, za pojačanje fizičke izdržljivosti ratnika, u religiozne i druge slične svrhe.

  • 0

Droga je prirodna ili sintetička hemijska supstanca, koja utiče na promene u fiziološkim i psihičkim funkcijama, odnosno bitno menja ponašanje. Višekratna upotreba dovodi do navikavanja ili stvaranja zavisnosti. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji droga je "svaka supstanca, koja je u stanju da, kada se nađe u živom organizmu, modifikuje njegovu jednu ili više funkcija i da nakon ponovljene upotrebe dovede do psihičke ili fizičke zavisnosti".

Psihopata VS Sociopata: Po čemu su slični i ko je opasniji? (INFOGRAFIKA)

Droge su prirodno ili hemijski različito sintetizovane supstance, koje imaju psihoaktivni učinak. One prvenstveno deluju na vegetativni nervni sistem. Neke od njih pri produženom konzumiranju stvaraju težu ili lakšu zavisnost i imaju razne posledice na zdravlje konzumenta. Današnje droge su se tokom istorije koristile kao lekovi (heroin, marihuana, hašiš, kokain).

Sumeri, Kinezi, Asteci i drugi narodi starog doba su koristili opijum, kokain i halucinogene gljive za uklanjanje bola, za pojačanje fizičke izdržljivosti ratnika, u religiozne i druge slične svrhe. U nastavku pogledajte sve što niste znali o nastanku, rasprostranjenosti i upotrebi droga.

Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA