≫ 

10 svakodnevnih predmeta koji mogu da vam spasu život u slučaju žestoke katastrofe

U slučaju smaka sveta ili neke druge vanredne situacije, nije loše znati sve ove trikove za preživljavanje

  • 1

Vaš mozak je vaše najmoćnije oružje. Kada se nađete u vanrednim situacijama, improvizacija sa stvarima koje su vam lako dostupne vam može spasiti život. Nikada vam ne bi ni palo na pamet da vam pertle, komadić leda ili omotač od žvake mogu spasti život. Na svetu je mnogo stvari koje možete koristiti na drugačije načine od onih čemu su te stvari namenjene, a ovo su samo neki od njih.

Ona je prvi genetski modifikovan čovek na svetu i tvrdi da je otkrila put do besmrtnosti (VIDEO)

Ovde je 10 svakodnevnih predmeta koji vam mogu spasiti život:

1. Žvaka umesto upaljača

Isecite tanak komadić omotača kojim je uvijena žvakaća guma. Preklopite taj deo na pola i isecite dijagonalno preko preklopljene trake. Kada razvijete traku, trebalo bi da imate usko mesto u sredini. Držite krajeve trake na pozitivnim i negativnim krajevima baterije. Metalna strana omotača treba da dodirne bateriju.

Napomena: Ova metoda radi samo sa omotačima koji imaju metalnu stranu

2. Grudnjak umesto maske za disanje

Kada se nalazite u vanrednim situacijama koje vam ugrožavaju disanje, možete iskoristiti grudnjak umesto maske. Korpicu grudnjaka stavite preko usana i nosa. Na taj način ćete smanjiti udisanje nezdravih i otrovnih materija iz vazduha.

Napomena: Uvek je bolje koristiti pravu masku za zaštitu od gasnih i otrovnih materija

Korpicu grudnjaka stavite preko usana i nosa, tako ćete dobiti masku za disanje Foto-ilustracija: Profimedia

3. Led umesto upaljača

Putovanje tokom zime može biti zabavno, ali vam se može desiti da vam je hitno potreban izvor toplote. Ukoliko nemate upaljač, vatru moćete upaliti i komadićem leda. Uzmite komadić najprozirnijeg leda koji možete da nađete. Zatim, koristeći toplotu dlanova, istopite ga u oblik okruglog sočiva. Koristite ovaj objektiv kao lupu kako biste upalili vatru.

Savet: Ovaj metod će se pokazati korisnim samo ako pronađete čist led i sunce

Led možete koristiti umesto upaljača Foto: Pixabay.com

4. Aluminijumska folija za održavanje toplote

Održavanje toplote tela je od suštinskog značaja za preživljavanje hladne noći. To možete učiniti obmotavanjem aluminijumske folije oko tela. Reflektivna površina folije će odražavati toplotu i sprečiti njeno rasipanje.

Oprez: Aluminijumska folija se lako cepa pa budite pažljivi

Reflektivna površina folije će odražavati toplotu i sprečiti njeno rasipanje Foto: Pixabay.com

5. Proizvodi za intimnu higijenu (ulošci i slično)

Ulošci i tamponi su napravljeni od mešavine celuloze i pamuka, koji su razvijeni tokom Prvog svetskog rata u SAD-u, a koristili su se kao hirurški pamuk. Dakle, nije iznenađenje što se ulošci i tamponi mogu koristiti umesto zavoja i gaza, a upijaju pet puta više od pamučnog zavoja.

6. Pasta za zube protiv svraba i ugriza insekata

Pasta za zube se može koristiti za lečenje iritacija kože izazvanih ujedima insekata. U hitnim slučajevima, ona se može koristiti i za lečenje atletskog stopala i plikova. Pasta za zube može zaustaviti svrab i smanjiti otok kad se primjenjuje lokalno. Za plikove, nanesite pastu pre spavanja, pa će u toku spavanja isušiti plik. Pasta za zube hladi i umiruje manje opekotine ako se nanese odmah.

Oprez: Koristite pastu za zube samo za lečenje malih opekotina. Za teške opekotine pasta za zube može učiniti više štete nego koristi.

Pasta za zube se može koristiti za lečenje iritacija kože izazvanih ujedima insekata Foto: Pixabay.com

7. Majica za filtriranje vode

Postoji mnogo načina za filtriranje vode ako se zaglavite u prašumi i nemate pristup pijaćoj vodi. Napunite jednu posudu sa vodom koju imate, potom napravite  traku od majice i stavuite jedan kraj krpe u vodu, a drugu stranu stavite u čistu posudu da sakupljate filtriranu vodu. Posuda sa vodom treba da bude na višem nivou od posude u koju skupljate filtriranu vodu. Nakon nekog vremena ćete videti da se čista voda sliva u praznu posudu.

Oprez: Kada dobijete čistu vodu, ne zaboravite da je prokuvate pre pijenja

8. Viljuška kao oružje

Svi mi imamo viljušku kod kuće, a većina ljudi je nosi sa sobom tokom dugačkih putovanja. Oštre ivice viljuške se mogu koristiti za borbu protiv divlje životinje ili da uplašite stranca koji vam se previše približi ili okušava da vas povredi.

Oštre ivice viljuške se mogu koristiti za borbu protiv divlje životinje Foto: Pixabay.com

9. Kaiš za zaglavljivanje vrata

Pucnjave i pljačke su postale sve češće u poslednje vreme. U slučaju pucnjave se preporučuje da uđete u sigurnu prostoriju, pričvrstite ulaz i čekate pomoć. Ako nemate nameštaj da biste zatvorili vrata, možete koristiti svoj kaiš kako biste osigurali šarke. Kaiš na šarkama će držati vrata sigurno zatvorenim.

Oprez: Ovo funkcioniše samo ako vrata imaju velike šarke koje možete pričvrstiti kaišem (Ili bravu u blizini neke šipke)

Možete koristiti kaiš kako biste osigurali šarke na vratima Foto: Pixabay.com

10. Pertla za oslobađanje iz plastičnih steznika

Ako ikada budete kidnapovani ili talac tokom pljačke, vaše ruke mogu biti vezane uz pomoć plastičnih steznika za pričvršćivanje kabolova. Ali, možete se osloboditi pomoću svojih perli. Vežite pertlu preko plastičnih steznika, ali koristeći jak čvor. Pomerajte ruke i stavite steznik ispod pertle. Počnite da udarate nogama po stranama steznika kako biste ga omekšali i na kraju ga samo polomite.

Oprez: Kada su vam vezane ruke, vaš prirodni instinkt će vas terati da izvučete zglobove iz plastičnih steznika, ali to će vam samo izazvati bol i iseći kožu, što obično pogoršava situaciju

Plastične vezice za kablove možete polomiti uz pomoć pertli Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eden

    12. septembar 2018 | 17:08

    Više ce koristiti video primer, ovako nije sve jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA