Tajni saveti stručnjaka kako da izgledate 10 godina mlađe

Dr Tanja Radenkov, magistar i specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije, sa nama je podelila tajne zahvaljujući kojima ća vaša koža postati sjajna, blistava i mlađa

  • 5

Koža mora da bude zdrava iznutra, da bi bila lepa spolja. To znači da u svakom momentu treba da vodite računa o hidriranosti vašeg organizma, optimalnom unosu oligo elemenata i minerala i balansiranoj ishrani. Takođe, važna je i adekvatna nega.

20 godina se borila sa psorijazom i ekcemom da su joj lekari predložili hemoterapiju - a onda je otkrila dijetu koja joj je očistila kožu

Ovaj lek SVI imate u kući, a nemate pojma da čini ČUDA ZA LEPOTU!

Hidriranost

Foto: lična arhiva / Tanja Radenkov

Potrebno je da unosite dovoljne količine tečnosti, pre svega vode – minimum 2.5 litre dnevno. Vodu ne treba da pijete samo kada ste žedni – kada ožednimo, to je znak da smo već dehidrirali. Ako se takvo stanje održava duže vreme, naša koža postaje osetljivija na dejstvo spoljašnjih činilaca, sivkasta, smežurana, sklona pucanju i stvaranju tzv. ragada (pukotina), što je otvaranje puta ka stvaranju akni, kontaktnog dermatitisa i različitih bakterijskih infekcija.

Balans minerala i oligoemenata

Danas ljudi često greše jer organizam “bombarduju” različitim suplementima. Vitamine treba da unosimo putem zdrave hrane. Instant obroci, brza hrana i gazirana pića su ubice naše lepote –povećavaju kiselost organizma, koji ometa normalno disanje ćelija i njihovo funkcionisanje.

Svakog dana u vaš organizam treba da unesete cink. Cink je izuzetno jak antioksidans koji sprečava delovanje slobodnih radikala i učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma. Zahvaljujući njemu imate lepu kožu, kosu i nokte. Izvor cinka su žumance, riba, orasi, lan, susam. Nedostatak cinka u organizmu se manifestuje kroz bele prugice na noktima, opadanje kose, suvu kožu.

Takođe, vitamin B6 je izuzetno važan, a njegov nedostatak može da izazove kožna oboljenja. Zato svakog dana treba da unosite jaja, sir, žitarice, šargarepu, spanać, paradajz.

Vitamin E pomaže u borbi protiv stresa i nedostatka sna i važan je za regeneraciju kože. Treba unositi isključivo konzumacijom sveže hrane: orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća, maslinovog i arganovog ulja, kao I hladno ceđenog suncokretovog ulja. Termička obrada hrane ubija ovaj vitamin.

Sreća

Foto: lična arhiva / Tanja Radenkov

Osim hidratacije, pravilne ishrane i nege, možda najvažniji sastojak recepta za podmlađivanje je i – biti srećan! Lučenje hormona sreće, serotonina i endorfina, čini kožu sjajnijom, bilstavijom i jedrijom. Smejte se što češće i podmladićete svoje ćelije.

Čudesna maska za lice

Licu treba da priuštite adekvatnu negu i maske prilagođene svom tipu kože. Ukoliko želite da sami napravite jednu od najboljih maski, kojom ćete nahraniti i hidrirati svoje ćelije, izmiksujte:

½ banane

4 supene kašike jogurta

1 kašiku kokosovog ulja

Masku držite 15 minuta na licu, nakon toga isperite vodom.

Nakon nje, osećaćete se sveže, a koža će vam biti baršunasta, podmlađena i sjajna. Ulažite u svoju lepotu i zdravlje i višestruko će vam se vratiti!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    8. novembar 2017 | 15:10

    Jagodice i usne samo što joj ne puknu, koliko su napunjene ko zna čime...

  • Vuki

    8. novembar 2017 | 16:05

    Vrat i šake, odaju..

  • Milos

    8. novembar 2017 | 15:59

    Dr.Tanja 3 puta sam procitao tvoje misljenje,bas si me zainteresovala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA