Stručnjak otkriva sve tajne transplatacije kose - novog popularnog trenda estetske hirurgije

Dr Tanja Radenkov, magistar i specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije otkriva zašto je postupak presađivanje kose najnovijim metodama bezbedan i uspešan način da povratite samopouzdanje nakon gubitka kose

  • 1

Transplantacija kose postaje sve popularnija, ne samo kod muškog dela populacije već i kod lepšeg pola. Sjajna i jaka kosa, kao i brada, od davnina predstavljaju simbol snage i moći, pa danas estetska hirurgija dobija nove zadatke.

KOSA BOJE PIVA će biti najtraženija nijansa ovog leta - žene će je obožavati, a muškarci još više

Sve popularnija postaje transplantacija brade, odnosno dlaka sa kosmatog dela glave na bradu, čime se povećava volume i gustina brade te brada izgleda muževno. Presađivanje kose moguće je uraditi i na druge delova tela, a isto tako je i sa drugih delova tela moguće presaditi dlaku na glavu, recimo sa grudi ili brade. Ukoliko je donatorski deo glave ograničen zbog velikog stepena proređene kose, pribegava se metodi kojom se folikuli mogu uzimati i sa drugih delova tela.

Foto: Lična arhila/ Tanja Radenkov

Transplantacija kose jedino je trajno rešenje koje se primenjuje decenijama, a od 2002. godine počinje sa primenom pojedinačno vađenje folikula, poznatije kao FUE metod, koja se zbog niza prednosti počela primenjivati sve više. Danas nije čest slučaj da se primenjuje bilo koja druga metoda osim pojedinačnog prebacivanja folikula.

Svakako postoji razlika u rezultatu čak i kada se radi o istoj metodi, koja, pre svega, zavisi od kvalifikacije lekara. Često je slučaj da umesto hirurga, medicinsko osoblje, sestra ili asistent radi procedure, iako se to kosi sa zakonom. Pacijenti zbog nekada čak duplo niže cene presađivanja na to pristaju, ne razmišljajući o posledicama. Kvalitet instrumenata kojima se vrši transplantacija je takođe različit. Postoje razni materijali i oštrine, kao i specijalno dizajnirani instrumenti, kako za ekstrakciju folikula, tako i za implantaciju. Svakako pre donošenja odluke o transplantaciji izuzetno važno dobro se raspitati o stručnosti lekara, reputaciji ordinacije i kvalitetu instrumenata.

Foto: lična arhiva / Tanja Radenkov

Najnovija dostignuća i trendovi u transplantaciji kose prikazana su na poslednjem kongresu za transplantaciju kose ISHRS. Reč je o HEX panc za vađenje folikula, koji se kod nas primenjuje isključivo čuvenom AHT metodom transplantacije kose. Ono što izdvaja AHT metodu u odnosu na sve ostale je primena bio elemenata ATP-v, specijalanih elemenata koji folikulima daju dodatnu energiju, produžavaju vitalnost i garantuju preživljavanje folikula. PRP tretman je sastavni deo AHT transplantacije kose .

PRP tretman je proces koji podrazumeva izdvajanje krvne plazme centrifugiranjem. Plazma se zatim ubrizgava u deo gde je kosa proređena ili tek implantovana. AHT metod presađivanja kose odbacuje rizik oštećenja folikula dlake tokom ekstrakcije i implantacije, što za rezultat ima zadivljujućih 98.17% zadovoljnih pacijenata (podaci dobijeni na osnovu upitnika o evaluaciji koji popunjavaju klijenti). PRP tretman se može primenjivati i u drugim segmentima estetike.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AHT je najbolja metoda

    19. oktobar 2018 | 13:42

    D-r Radenkov je jedna od retih stručnjaka koja je ipak ostala u zemlji. Mnoge svetske klinkike bi je poželjeli. A ova metoda je možda najbolja od svih vrsta transplantacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA