≫ 

Zbog ovih sastojaka u kremama za lice leti možete da dobijete opasne opekotine

Bilo da imate osetljivu kožu ili ne, tokom leta neke kreme mogu da nanesu veću štetu nego što ste mislili

  • 0

Neki sastojci krema koje koristite mogu da dovedu do fototoksikacije kada hemikalije reaguju drugačije izlaganjem suncu i mraku jer prisustvo svetla dovodi do toga da neki sastojci postanu aktivni ali na negativan način ne pozitivan po vašu kožu.

Hidratantni losioni za telo sa SPF nisu dobra zaštita tokom sunčanja - umesto njih bolje koristite ovo

Osetljivost na sunčeve zrake, poznata kao fotosenzitivnost dešava se pod uticajem sunčevih ultraljubičastih zraka. Ovi zraci reaguju sa nekim sastojcima zbog kojih neki ljudi više reaguju na sunce i bivaju osetljiviji.

Pravilna nega je veoma važna tokom leta. Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Poznati sastojci krema protiv starenja kao što su retinoidi tretinoin i retinol, mogu da povećaju osetljivost na UV zrake, naročito u prvih 6 do 8 nedelja upotrebe. Retinoidi su foto-neaktivni što znači da su manje efikasni kada su izloženi sunčevim zracima. Oni pomažu obnavljanje kože, pa je s toga veća šansa da ćemo izgoreti na suncu jer je mlada koža podložna opekotinama. Opekotinama je podložna i koža kojoj radimo piling jednom do dva puta nedeljno pa se leti savetuje da to bude ređe.

Dermatolozi imaju par saveta šta treba, a šta ne raditi kako bismo reagovali na vreme kod fotoaktivnih sastojaka.

Budite oprezni

Izbegavajte česte pilinge jer oni skidaju zaštitni sloj kože. Foto-ilustracija: Profimedia

Proizvodi koji sadrže glikolnu i mlečnu kiselinu, ali i proizvodi na bazi salicilne kiseline mogu da učine vašu kožu osetljivom. Retin A, AHA i BHA pilinzi izazivaju opekotine od sunca jer skidaju zaštitni sloj kože. Savetuje se izbegavanje krema protiv ožiljaka tokom letnjih meseci jer mogu da dovedu do pojave otoka, crvenila i čak mogu da dovedu do pojave tamnih mrlja.

Oslonite se na kreme za sunčanje

Dermatolog doktor Harold Lanser kome su klijenti Kim Kardašijan, Bijonse, Dženifer Lorens i Viktorija Bekam je veliki zagovornik izbegavanja sunčanja. Ukoliko koristite kreme, neka one budu one za sunčanje jer sa njima ne možete da pogrešite. Birajte i odeću koja će da zaštiti vašu kožu od štetnog zračenja i izbegavajte izlaganje suncu u periodu između 10 i 15 časova.

Obavezno mažite lice visokim faktorom. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Nađite bezbednije alternative

Proizvodi koji sadrže dosta antioksidanata, ferulične kiseline, vitamin A, retinol i resveratol su odlični za zaštitu kože i imaju agense koji blokiraju štetne zrake. Umesto da brinete da li će vam vaši proizvodi oštetiti kožu, nađite im dobru zamenu. Umesto proizvoda na bazi retinola koristite ružino ulje, koje može da zameni i hijaluronsku kiselinu. Nećete imati iste rezultate, ali ćete manje oštetiti vašu kožu.

Protiv fleka od sunčanja koristite proizvode na bazi arbutina. Za zamenu AHA koristite vitamin C koji je odličan u zaštiti kože.

VIDEO: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

(Telegraf.rs/http://wellandgood.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA