≫ 

Evo zašto žene na venčanju uvek stoje levo od mladoženje i oltara - i uopšte nije romantično

Ova tradicija datira čak iz 16. veka i označava prilično uznemirujuću praksu

  • 2

Sezona venčanja je u punom zamahu i mnogi ljudi trenutno provode vikende tako što posmatraju kako im se prijatelji upuštaju u tople vode zajedničkog života. Kao i svaka ceremonija i ova ima određena pravila, sigurno ste već primetili da mladoženja uvek stoji na desnoj strani, a nevesta na levoj strani oltara. Da li se ikada zapitali zašto je to tako?

10 znakova da nikad ne treba da se udate ili oženite

Ispostavlja se da postoji veoma specifičan razlog za to i da nije ni malo romantičan. Ova tradicija datira iz 16. veka i označava prilično uznemirujuću praksu pod nazivom "brak sa hvatanjem", u suštini kidnapovanje.

Sigurno ste već primetili da mladoženja uvek stoji na desnoj strani, a nevesta na levoj strani oltara Foto: Pixabay.com

Tokom tih davnih dana, muškarci bi zapravo kidnapovali ženu da bi od nje napravili svoju nevestu, što je razumljivo prouzrokovalo velike probleme u mnogo venčanja. U slučaju da se mladina porodica ili suparnički udvarač okupe u crkvi da bi spasili nevestu, mladoženja bi morao da se bori za mladu. To bi značilo da mladoženja mora da zgrabi svoj mač i da brani i sebe i svoju zarobljenu nevestu.

Danas, većina parova i dalje prati deo te tradicije, ali verovatno zbog toga što mnogi i ne znaju za nju. Ova čudna tradicija delimično objašnjava prvobitnu ulogu kuma, bio je to mnogo komplikovaniji odnos "čuvanja leđa" od današnjeg pisanja smešnih govora i organizacija momačkih večeri.

Kumov "posao" je bio da stoji pored mladoženje i da pazi da li sve protiče u redu dok se zaveti mladenaca ne razmene Foto: Pixabay.com

Kumov "posao" je bio da stoji pored mladoženje i da pazi da li sve protiče u redu dok se zaveti mladenaca ne razmene. Kum je morao da stoji ispred vrata spavaće sobe tokom prve bračne noći, u slučaju da neko odluči da napadne novopečeni par.

Uloga deveruše koja je nosila slične haljine kao nevesta, je bila da otera zle duhove jer oni tada ne bi znali koja od njih dve je prava nevesta. Osim toga, onome ko pokuša da otme mladu sa venčanja bi bilo teže da prepozna koja od njih je prava.

Uloga deveruše je bila da otera zle duhove Foto: Pixabay.com

VIDEO: Najbolji vojnik Srbije se oženio na kolektivnom venčanju

(Telegraf.rs / Izvor: mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodoljun

    27. avgust 2018 | 11:17

    Mlada stoji da leve strane mladozenje, jer je leva strana tkz zenska. Tu je i ikona Presvete Bogorodice pred kojom mlada stoji. Kakvi macevi i cuvanje, koga treba cuvati bolje ga pustiti.

  • Igor

    27. avgust 2018 | 15:47

    @Rodoljub- Tako je, u pravu si. Obilazim manastire po Srbiji, postim, Citam akatiste... i ja znam za to pravilo da su zene sa leve, a muskarci sa desne. To se napominje i u jednoj molitvi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA