≫ 

Da li je zaista moguće da se lepa žena uda za pametnog muškarca?

Prilikom odabira partnera, žene itekako vode računa o tome koliko su oni pametni

  • 9

Žene imaju tendenciju da sebi nađu partnera koji je inteligentan koliko i one ili inteligentnijeg od sebe.

Devojka mu je napisala 22 pravila kako treba da se ponaša u vezi i sada mu svi savetuju da je zbog ovakvih želja ostavi

Slika iz 1957. godine na kojoj su žene koje su završile srednju šklolu poslužila je u istraživanju ove teme. Dame sa slike su se udale za muškarce koji su imali visoke ocene na testovima inteligencije. Kada su 2004. godine učesnici istraživanja upitani da ocene privlačnost učesnika iz 1957. godine na skali od 1 do 11, oni su birali opet one inteligentnije.

Žene biraju inteligentnije muškarce za partnere. Foto: Pixabay.com

Poređenjem ovih rezultata, istraživači su došli do saznanja da atraktivnije žene imaju tendenciju da biraju inteligentnije muškarce. Takođe, pokazali su i da obrnuto nije slučaj: privlačnost muškaraca nije mogla da predvidi koliko atraktivne partnerke će oni imati.

Ovi zaključci deluju malo kontradiktorno, ali su upravo ono što je tim stručnjaka predvođen profesorom psihologije Kurisom Dunkelom očekivao. Njihova ideja evolucionarne psihologije naziva se teorija seksualne strategije.

Teoriju je 1993. godine oformio profesor Dejvid Bus, a korišćena je kako bi se objasnilo zašto muškarci i žene traže različite stvari kada je zabavljanje u pitanju. Teorija se zasniva na pretpostavci da kada je reč o sparivanju, muškarci i žene traže drugačije stvari.

Žene koje nose dete devet meseci moraju da razmišljaju dugoročno kada biraju partnera, pa im je zbog toga potreban neko ko je inteligentniji. Muškarci razmišljaju drugačije pa im nije bitno da li je partnerka pametnija ili privlačnija.

Inteligencija ili lepota? Foto: Pixabay.com

Teorija seksualnih strategija ukazuje na različite zahteve koje partneri imaju prema oniam koje biraju za vezu i brak i kako se trude da obezbede ono što žele od partnera.

- Rezultati istraživanja pokazuju da je ženama važnija inteligencija kada biraju partnera za duže veze. Ono što je specifično jeste da one onda koriste svoju fizičku privlačnost kako bi obezbedile sebi inteligentnijeg muža, zaključio je Dunkel.

Istraživanje treba uzeti sa rezervom, jer i pored svega navedenog ima dosta majki koje same podižu decu,a li i muškaraca koji traže inteligentne žene.

VIDEO: Kako izgleda kada je neko ljubomoran kao pas

(Telegraf.rs/inverse.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    14. oktobar 2018 | 09:10

    Zene biraju bogate mamine i tatine sinove....muskarci trce za starletama...tako da nam je buducnost hm...ma nema buducnosti...ni domacina ni domacice....

  • Бранка

    14. oktobar 2018 | 20:19

    Лепа жена која жели да остане лепа треба да се уда за доброг човека домаћина. Једино поред таквог ће остати лепа и здрава и насмејана

  • Ceca

    14. oktobar 2018 | 09:44

    Biraju...birajuuuu i na kraju im se brak svede na pola godine ili godinu dana ... iiiii sta su izabraliiii....a nasim bakama i dekama su roditelji birali supruznike pa je sve to bilo mnogooo dugovecnijeeee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA