≫ 

BUDITE SPREMNI ZA ZIMU: Pogledajte kako treba prati pamučni, kako sintetički - a kako šal od kašmira

Omiljeni modni dodatak za hladne dane zapravo je pravo leglo bakterija

  • 0

Prljavština ne mora da bude vidljiva golim okom, zbog čega mnogi od nas zaboravljaju da operu neke odevne komade i modne dodatke.

Spakujte ceo orman u jedan kofer uz pomoć trikova koje svaki putnik mora da zna

Bakterije koje se sa njima skupljaju gore su od vidljivih fleka i mogu da vam izazovu velike zdravstvene probleme. Kontakt sa kožom vrata i lica je nešto što je najopasnije, jer može doći do pojave alergija, ali i bubuljica.

S obzirom da su dani sve hladniji i da već uveliko nosimo šalove i ešarpe, nije na odmet da se informišete kako pravilno da ih održavate čistim.

Svilene marame

A post shared by MANTERO (@mantero1902) on

Jedan od najosetljivijih materijala perite isključivo u hladnoj vodi sa malo deterdženta. Obavezno je pranje na ruke, nikako u mašini za veš. Na kraju pranja posle nežnog ispiranja, u vodu dodati par kapi omekšivača. Kako bi vam svilene marame ostale dugo očuvane, preporučuje se da ih nosite na hemijsko čišćenje i njihovo održavanje prepustite profesionalcima.

Šal od kašmira

A post shared by Scarf Addicts (@scarfaddictscom) on

Kašmir nikada nemojte da perete na temperaturi višoj od 20 stepeni jer samo pri toj temperaturi vode, odeća od kašmira neće izgubiti svoj oblik i neće da se skupi. Najsigurnije je oprati ga na ruke, bez agresivnog ceđenja.

Pamučni šal

A post shared by Scarf Addicts (@scarfaddictscom) on

Pre pranja potrebno je ukloniti vidljive fleke. Razvrstajte boje pre pranja kako biste zaštitili boju šala. On se pere na temperaturi vode od 30 do 40 stepeni uz dobar i neagresivan deterdžent. Ukoliko vaša mašina ima program za lagano pranje, obavezno ovaj program koristite za pranje pamučnih šalova. Izbegavajte sušenje u sušilicama, a ukoliko morate da ga peglate biće vam potrebna visoka temperatura.

Šal od sintetičkih materijala

A post shared by Scarf Addicts (@scarfaddictscom) on

Tekstili napravljeni od sintetičkih vlakana su ultra-moderni. Idealno bi trebalo da se peru na maksimalnoj temperaturi od 40°C u ciklusu za "lako održavanje. Specijalni blagi deterdžent prodire u vlakna tokom pranja i neutrališe neprijatne mirise. Samo okačiti da se osuši. Trebalo bi da izbegnete sušenje na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA