Deca i adolescenti u kući, kako sa njima?

Tinejdžeri smatraju da ih roditelji ne razumeju i da su nepodnošljivi - a roditelji se često ne snalaze u novonastalim okolnostima

  • 0

Ukoliko vam treba savet ili oslonac da izađete na kraj sa vašim problemima pozovite životnog trenera na 0906/400-098

Posaljite pitanje SMS-om: SLIFE(razmak)Vaše pitanje na broj 5511

Upoznajte nas na: www.my-lifecoach.com

On je škrtica kamenog srca! Ovo je ubedljivo najbezosećajniji znak zodijaka

Odrastanje dece sa sobom nosi niz promena urođenih i stečenih predispozicija, odnosno ne samo sazrevanje predodređenih osobina sa kojima se dete rodi, već i usvajanje vrednosti, obrazaca ponašanja i pravila porodice u kojoj se dete rađa i u kojoj živi. Jasno je da u toku puberteta i adolescencije, problemi i generacijski jaz sa decom umeju da rastu van mogućnosti roditeljske kontrole.

Foto: pixabay.com/ Tinejdžeri često misle da su neshvaćeni i izbegavaju razgovore sa roditeljima

Najčešći problemi mogu biti različite prirode, od školskog neuspeha, lošeg ponašanja, poremećaja u ishrani do noćnog mokrenja, strahova i drugih. Osim toga, čak i iz najbolje namere, nekad deca poprime roditeljske strahove i očekivanja, nervozni svojom strepnjom, nestrpljivi svojim nesigurnim odgovorima. Mnogi roditelji se upravo pitaju zašto je to tako i kakva je tu uloga roditelja.

U poslednje vreme, najčešće u toku školske godine, u momentima kada se donose „velike“ odluke od značaja za „budućnost“, biraju buduće škole dece u mnogim porodicama dolazi do velikih stresnih situacija, podeljenih stavova i neusklađenih očekivanja i postupaka dece koji nailaze na nerazumevanje kod roditelja. Usled povećanog stepena nerazumevanja i kulminiraju sukobi, svađe i čak nekad prerastaju u razilaženja porodice u kojima se ne snalaze ni sami roditelji, a kamoli deca. Ova razilaženja u odabiru i prihvatanju načina življenja naročito teško padaju deci i imaju uticaja na njihov razvoj. 

Foto-Ilustracija: Profimedia/ Roditelji koji imaju prevelika i nerealna očekivanja od dece izlažu ih velikom stresu

Deca su u stresnim situacijama rastrzana između onoga što žele ili što ne žele, njihovih nezadovoljenih potreba, razočaranih roditelja koji to ponekad i demonstriraju na njima svojstven način. Ne postoji univerzalni model ponašanja, ali evidentno da se obrasci ponašanja ponavljaju,i to: jedan broj dece povlači pred željama roditelja i postaju pasivna, neka postaju agresivna, kako verbalno tako i fizički nasilna, dok neka posežu za ekstremnim oblicima samokažnjavanja ili kažnjavanja drugih bliskih, nezainteresovana itd. U svakom slučaju, roditelji dolazi do perioda kada se deca ne ostvaruju na njima željeni način i to otvara vrata zastoja u rastu i razvoju deteta u nekom trenutku njihovog života.

Međutim, roditelj koji problem vidi samo u detetu, a rešenje traži samo u njegovoj promeni, odnosno uklanjanju njegovog problema može naići na problem i nemogućnost rešavanja. Ono što kod roditelja (ili porodice uopšte) često izostaje je uvid da je nemoguće pomoći detetu, ako pritom porodica ništa ne promeni. Porodica je jedan lanac, sistem, nesvodiv na zbir pojedinačnih delova. Svi članovi porodice međusobno, utiču jedni na druge i podstiču reakcije svojom akcijom.

Foto-ilustracija: Profimedia/ Roditelji treba da imaju dosta razumevanja i strpljenja za decu, ali imaju mogućnost i da se obrate stručnjacima za pomoć

Iz pozicije stručnjaka u rešavanju problema, uloga savetnika je u pružanju podrške i pomoći roditeljima da sagledaju sve aspekte, spremnost porodice na saradnju i utvrđivanjem uzroka zajedno sa roditeljima osmisle funkcionalni model ponašanja koji će za porodicu imati efekta. Prema tome, dragi roditelji, za promenu ponašanja kod dece je potrebno uložiti vreme, napor, i motivaciju da se prevladaju prepreke. Promene mogu ukazati na greške koje smo napravili, pogrešne korake za koje smo nekada mislili da su pravi ili propuštene prilike da nešto uradimo. Međutim, promene su neophodne i roditeljima kako i deci, a iz iskustva se uči kako postati bolji, zreliji, svesniji, funkcionalniji, otporniji i na kraju krajeva, srećniji i zdraviji!

Ako se i Vi pitate da kako sa decom, pozovite nas i biće lako!

Anita Rakita – Life Coach

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA