Podrška za ono što je važno (FOTO) (VIDEO)

Prenosimo vam nekoliko važnih saveta, stručnjaka škola roditeljstva

  • 0

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Rosa voda je u protekle dve godine otvorila škole pružila podršku preko 3.500 roditelja i beba, baš kada im je bila najpotrebnijau trudnoći i prvim danima roditeljstva.

Rosa škole roditeljstva otvorene su u 15 gradova, i to u Ubu, Požarevcu, Kuršumliji, Vranju, Surdulici, Srpskoj Crnji, Svilajncu, Sjenici, Bojniku, Batočini, Bosilegradu, Dimitrovgradu, Vršcu, Rumi i Opovu, čemu su značajno doprineli građani kupovinom Rosa vode, od čije se prodaje izdvajao po jedan dinar u ove svrhe.

U školama roditeljstva roditelji dobijaju dragocenu podršku, jer ih angažovani stručnjaci – pedijatri, ginekolozi, stomatolozi, patronažne sestre, ali i širi tim domova zdravlja svojim kredibilnim savetima uvode u spokojno roditeljstvo.

Foto: Promo

Škole roditeljstva nalaze se u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama u domovima zdravlja, a stručnjaci koji rade u školama prošli su akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima ove profesije. Kroz predavanja, vežbe i radionice, budući roditelji imaće priliku da dobiju proverene, kredibilne i stručne savete o trudnoći, nezi bebe, ishrani i fizičkoj aktivnosti trudnica, značaju dojenja, vakcinaciji, fazama i toku porođaja i mnogim drugim.

Foto: Promo

Prenosimo vam nekoliko važnih saveta, stručnjaka škola roditeljstva.

Savet za buduće mame i tate:

Dr Anica Milošević Popović, pedijatar u Rosa školi roditeljstva u Ubu:

Zašto beba plače?

- Postoji više razloga zašto beba plače. Bitno je da majka uzme bebu u naručje i privije je, a vrlo često i ona sama može da oseti da li je beba gladna, ili treba da se presvuče, ili može da bude zapušen nos.

Iritacija bebine kože

- U predelu pelena vrlo često se može pojaviti crvenilo, jer je tu koža najosetljivija, pa se zbog toga pelene moraju često menjati. Ne smeju se koristiti vlažne maramice, samo neutralne kupke za osetljivu bebinu kožu.

Vakcinacija novorođenčeta

- Vakcinacija već kreće u samom porodilištu, gde je svaka beba dobila BSG vakcinu i vakcinu protiv hepatita. Roditelji mogu očekivati da će se nakon vakcine na levoj podlaktici pojaviti crvenilo i jedno ispupčenje, tako da nema brige.

Prvo kupanje bebe

- Najbolje je kupati bebu pred spavanja, uveče, ukoliko je uspostavila svoj ritam spavanja. Majka mora da pripremi sve što je potrebno za kupanje – opraće ruke, pripremiti kadicu i vodu kojia mora na bude na 37 stepeni.

Ove godine Rosa voda otvara još 5 škola roditeljstva i to u Bečeju, Nišu, Boljevcu, Užicu i Koceljevi.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA