≫ 

ISPRAVKA Nije tačno da SZO nemogućnost pronalaženja partnera tretira kao invaliditet

Sve je teže pronaći adekvatnog partnera sa kojim možete imati normalnu vezu i planirati porodicu

  • 8
Žena, karantin, izolacija, samoća, usamljenost, briga, tuga, zabrinutost Foto-ilustracija: Pixabay

Osobe koje nemaju intimne odnose i partnera sa kojim će imati dete i porodicu ne smatraju se osobama koje imaju invaliditet.

Britanski Telegraf objavio je 20.10.2016. članak u kom se tvrdi da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) planira da objavi novu definiciju neplodnosti. Kao jednu od posledica ove nove definicije, britanski Telegraf navodi da bi nemogućnost pronalaska seksualnog partnera potencijalno mogla biti smatrana invaliditetom.

Danas je mnogo teže pronaći partnera za vezu i porodicu. Foto-ilustracija: Profimedia

Dan pošto je ova vest objavljena u britanskom Telegrafu, SZO je objavila saopštenje u kom stoji:

“SZO ne planira da menja definiciju neplodnosti”.

Istu informaciju SZO je podelila i na Twitteru, ispod linka na članak britanskog Telegrafa.

trudnica, stomak, beba, devojcica Foto: Pixabay.com

U julu 2019. AFP Fact Check kontaktirao je SZO zbog navoda iz naslova i dobili su potvrdu da SZO nije promenila definiciju neplodnosti i da trenutno ne planira da to uradi. Ovom prilikom SZO je potvrdila i da trenutna definicija neplodnosti ne klasifikuje istu kao “invaliditet”.

Iako je neplodnost oštećenje biološke funkcije, SZO ne klasifikuje neplodnost kao invaliditet, jer invaliditet nije isključivo biološki niti socijalni fenomen.

Trenutna definicija neplodnosti se može pronaći na stranici SZO i glasi:

„Bolest reproduktivnog sistema definisana neuspehom u postizanju kliničke trudnoće nakon 12 meseci ili više redovnog, nezaštićenog, polnog odnosa.“

Dr David Adamson, kojeg je britanski Telegraf naveo kao izvor svojih tvrdnji, objasnio je da su neke od izjava u tekstu rezultat nerazumevanja, pogrešnog tumačenja, povezivanja izjava, izjava izvađenih iz konteksta ili bez pratećih kvalifikacija.

- Iako sam komentarisao da je definicija koja se smatra stvorila potencijal za uticaj na individualne, društvene i pravne aspekte reproduktivnih prava, bio sam vrlo jasan izjavivši da ovo nije prihvaćena definicija ili politika SZO u 2016. godini. Nije ni sada. Nažalost, ova činjenica nije jasno navedena u članku – izjavio je dr Adamson.

Napomena: U prvobitnom tekstu, prenetom iz britanskih medija, bilo je navedeno da se samci koji ne mogu da pronađu intimnog partnera i stvore porodicu smatraju osobama sa invaliditetom. Takođe, bila je navedena netačna informacija da je SZO odlučila da po tom pitanju promeni standarde po kojima će osoba koja nije sposobna da pronađe odgovarajućeg seksualnog partnera ili nema vezu u kojoj može da začne dete i osnuje porodicu, smatrati osobom koja ima izvestan invaliditet.

(Telegraf.rs/express.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    17. jul 2018 | 12:53

    Imam 29 godina i jos uvek sam nevina, nikako da pronadjem pravog muskarca za brak, da li sam ja zbog toga invalid?

  • Још једна будалаштина

    17. jul 2018 | 16:02

    Ко то одлучује са колико година неко треба да има партнера? И шта ако га има, па га нема, шта ако партнер, недај Боже, премине? И шта ако има више партнера? Ко ће то да проверава и какп?

  • 😊

    18. jul 2018 | 19:31

    Svi koji ne mogu da nadju partnera treba da spuste kriterijume ako zele da nadju, a ko ne zeli kompromis ( drugo ime za poraz ) treba da uziva solo u svom zivotu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA