≫ 

Psi mogu da osete tugu svojih vlasnika i imaju dirljivu reakciju na njihove suze

Psi su zaista najbolji prijatelji ljudi

  • 1

Nakon dugog i napornog dana, nema ništa lepše za vlasnike pasa od povratka kući gde vas čeka vaš najbolji drug - pas.

On je veliki i snažan, ali kad treba da stane na stepenice, pretvara se u džinovsku bebu (VIDEO)

Iako se ponekad pitate da li vas vaš krzneni ljubimac voli koliko i vi njega, nedavna istraživanja pokazuju da psi jasno pokazuju svoje emocije prema vlasnicima. Ne samo da vaš pas može da prepozna kada se loše osećate, oni mogu da urade sve sve što je u njihovoj moći kako biste se osećali bolje.

Psi mogu mnogo da nam poprave raspoloženje. Foto: Pixabay.com

Istraživanje koje je objavljeno u žurnalu “Učenje i ponašanje”stavilo je pse na test tako što su između njih i vlasnika bila staklena vrata, a vlasnici su zamoljeni da tiho pevuše tužnu pesmu ili da plaču. Psi poput labradora, zlatnih retrivera i drugih rasa mogli su da vide i čuju svoje vlasnike sve vreme.

Istraživači su uočili da su psi čiji su vlasnici plakali tri puta brže otvorili vrata ne bi li došli do vlasnika od onih koji su samo čuli tužno mrmljanje. Kod pasa koji su prošli kroz vrata kako bi utešili vlasnike primećen je manji nivo stresa što pokazuje da za njih nije bilo stresno da pomognu vlasnicima da se osete bolje.

Pas oseća tugu svojih vlasnika. Foto: Pixabay.com

Psi koji nisu odmah prošli kroz vrata i otišli da pomognu vlasnicima su bili pod većim stresom. Oni to nsiu uradili ne zato što ih nije bilo briga već nisu znali kako da im pomognu. Ovo istraživanje potvrđuje tvrdnje brojnih vlasnika da njihovi ljubimci osećaju njihove emocije i da u skladu s tim i reaguju na njih.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lila.

    14. avgust 2018 | 11:21

    Prizaju ajvecu ljubav svom vlasniku, oni su moji lek za dusu. Obozavam ih.lLjubav brz ineresa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA