≫ 

Neočekivana stvar u kući može da vas ugoji - a postoji samo jedan način da je se rešite

Supstanca koja se nalazi u svakoj kući, može da se odrazi na vaš kvalitet života, ukoliko je ne uklanjate redovno

  • 2

Male količine kućne prašine sadrže jedinjenja zagađujućih materija u životnoj sredini koja imaju ulogu u rastu masti, preko masnih ćelija.

Majstori će vam UZETI nekoliko HILJADA DINARA - evo kako da SAMI OČISTITE filter na klima uređaju (VIDEO)

5 jezivih stvari koje mogu da vam se dese ako ne menjate posteljinu barem jednom nedeljno

Istraživači Američkog hemijskog društva su otkrili da je u pitanju jedinjenje pod nazivom endokrini disruptori (EDC- jedinjenje veoma opasno kako za masne ćelije, tako i za nervni i imuno sistem), koje je pronađeno u kućnoj prašini, može da podstakne masne ćelije da akumuliraju više masti.

U istraživanju, masne ćelije su imale dodatni tip masti nazvan trigliceridi, a uzročnik je kućna prašina koja je dodata u laboratoriji.

Ovo jedinjenje, bilo sintetičko ili prirodno može da unmnožava hormone tela. Dokazi iz studija na životinjama ističu da izlaganje ovom jedinjenju u ranijoj životnoj dobi, može prouzrokovati povećanje telesne težine tokom života, u kasnijoj dobi.

Foto: Profimedia/Alamy

EDC jedinjenje se najčešće nalaze u proizvodima za široku potrošnju i na kraju završava u prašini u zatvorenom prostoru. Kućna prašina se zatim udiše ili apsorbuje kroz kožu.

Utvrđeno je da samo tri mikrograma kućne prašine (što je manje od mase prašine ) imaju uticaj na masne ćelije, a deca su im izložena svakodnevno.

Prema proceni Američkog zavoda za zaštitu životne sredine, deca konzumiraju oko 50 miligrama akumulirane kućne prašine.

Istraživači su prikupili uzorke unutrašnje prašine iz 11 kuća u Severnoj Karolini. Ekstrakti iz sedam od 11 uzoraka prašine podstakli su masne ćelije da se razviju u zrele masne ćelije i akumuliraju trigliceride. Samo jedan od uzoraka prašine nije imao efekta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA