Ovaj vitamin može da pomogne u sprečavanju pobačaja

Ovo je neverovatna vest, imajući u vidu da svaka četvrta žena doživi spontani pobačaj iili rodi bebu sa anomalijom

  • 0

Vitamin B3, poznat kao niacin, pomaže u ispravljanju nedostataka hranljivih materija koje mogu sprečiti da se organi beba razvijaju pravilno.

BUDUĆE MAME: Vitamini za trudnoću su čisto bacanje para! Ipak, jedan lek MORATE da pijete!

Trudnice koje jedu šećer mogu ozbiljno da ugroze zdravlje deteta

"Nakon 12 godina istraživanja, naš tim je takođe otkrio da se ovaj nedostatak može izlečiti, a spontani pobačaji sprečiti uzimanjem običnog vitamina," izjavila je autorka studije sprovedene na ovu temu, profesorka Sali Dunvudi iz Instituta za istraživanje Viktara Čanga u Australiji.

"Za ovo istraživanje korišćene su ženke miševa koje su imale pobačaj ili su mladunci rođeni sa teškim defektom. Nakon uvođenja B3 vitamina u ishranu, nije više bilo pobačaja i urođenog defekta, mladunci su rođeni potpuno zdravi," saopšteno je sa Instituta Viktor Čang

Australijski ministar zdravlja Greg Hunt pozdravio je studiju kao "istorijski medicinski proboj".

Foto-ilustracija: Profimedia

Ovo je neverovatna vest, imajući u vidu da svaka četvrta žena doživi spontani pobačaj i da u svetu trenutno postoji 7,9 miliona novorođenih beba sa anomalijama.

Sledeći korak, na kome se radi je test koji meri nivoe NAD (nikotinamid adenin dinukleotid -koenzima prisutnog u svim živim ćelijama) kod žena kako bi identifikovali osobe koje su u povećanom riziku da rode bebu sa nekom anomalijom.

Takve žene bi tada mogle dobiti suplemente vitamina B3.

Vitamin B3 ili niacin nalazi se u: grašaku, zelenom povrću, nemasnom mesu, ribi, živinskom mesu, mleku i mlečnim proizvodima, neprerađenim žitaricama, pivskom kvasacu, kikirikiju, orasima, koštunjavim plodovima i tunjevini.

Preporučena doza za trudnice i doilje je 15 – 18 mg/d ekvivalenata niacina.

Daljinac baner

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA