≫ 

Hrana koju nikako ne smemo da nosimo na plažu jer će vrućina da je uništi

Da bi ste izbegli trovanje, potrebno je da posebnu pažnju posvetite tremičkoj obradi sirovog mesa i načinu njegova čuvanj

  • 0

Visoke letnje temperature kao i vlažnosti vazduha stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.

Neverovatno prost trik koji za 2 sekunde na plaži skida sav pesak sa nogu

Kako da se zaštitite od lopova na plaži: 5 trikova koji će vam dobro doći kada odete na odmor (VIDEO)

Zato je važno da budemo oprezni i znamo, koje namirnice smemo, a koje ne smemo da nosimo kada krenemo da se kupamo.

Izbor hrane na plaži zavisi i od uzrasta - nećete isto spremati starijim osobama, deci ili onima koji su aktivni na odmoru. Ono što je svima potrebno je voda i to u velikim količinama kako bi nadoknadili tečnost, koja se gubi isparavanjem i znojenjem.

Foto: Profimedia/Alamy

Na plaži obavezno izbegavajte:

Suhomesnate proizvode

Ovde spadaju šunke, salame ili gotova peciva s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju, ove namirnice nisu nutritivno bogate pa umesto da telo hrane potrebnom enegrijom one mu je oduzimaju.

Masno, slano, kremasto

Izbegavajte pomfrit, sendviče sa pohovanim mesom, kremaste namaze i ostalu hranu koja u sebi sadrži jaja. Umesto takve hrane, zamenite ih zdravim obrocima. Isto tako ne preporučuju se kremasti kolači napravljeni od sirovih jaja. Umesto toga preferirajte keks od žitarica i bez čokolade, koji se neće otopiti na suncu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Roštilj

Roštilj je česta ponuda letnjih restorana pored plaža. Umesto teških obroka koji će vas opteretiti i koji iako spremljeni u restoranima, nose potencijane bakterije, na plažu ponesete laganu hranu poput voća i povrća.

Preporučuje se sezonsko voće: jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine. Dovoljno je samo da ga operete i stavite u kesu ili plastičnu kutiju.

Gazirani i kupovni sokovi

Ovi napitci sadrže ogromne količine šećera, koji ne sprečavaju dehidraciju nego je podstiču. Zato ih izbegavajte, baš kao i alkoholna pića.

Foto: Alton Towers

Sladoled

Sladoled se brzo topi na vrućini, a osim što će vam ruke biti umazane, rizikujte da kad dune vetar i vaša kosa završi u njemu.

Špagete i nudle

Na plaži poprilično duva vetar. Bolje ih ne nosite na kupanje, osim ako ne želite da napravite katastrofu i dozvolite da špagete lete i po ostalim turistima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA