Šta se dešava s našim očima tokom života: Evo koji su pregledi važni u 20-im, a koji u 30-im, 40-im, 50-im...

Bez nošenja ispravnih naočara, deca bi mogla da imaju ozbiljne probleme u kasnijem dobu

  • 0

Što smo stariji, postaje sve osetljiviji kada je zdravlje očiju u pitanju. Zbog toga je važno da u svakoj životnoj fazi obavimo pregled očiju.

Ove greške svakodnevno pravite, a mogu da vam ugroze vid!

Oči su vam crvene i suzne? Onda pravite ozbiljnu grešku sa sočivima koja može skupo da vas košta

Evo šta se dešava sa našim vidom s godinama.

Deca i tinejdžeri

Deca možda ne shvataju da imaju probleme s vidom, pa je važno da redovno odlaze na pregled kod oftamologa. Bez nošenja ispravnih naočara, oni bi mogli da imaju ozbiljne probleme u kasnijem dobu.

U 20. i 30. godinam a života

Šteta od Sunca

Sunce može izazvati mnogo degeneracije očiju. Zato je potrebno nositi sinčane naočare sa dobrom zaštitom.

Kratkovidost

Poslednjih godina došlo je do velikog porasta broja ljudi sa dijagnostifikovanom miopijom ili kratkovidošću - 27% odraslih sada je kratkovido, u poređenju sa samo 10% u 1960.

Miopija ili kratkovidost je jednostavno ispraviti nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva.

Monitori

Sami monitori ne utiču na vid ljudi, ako dugo gledate u sliku, to bi imalo isti uticaj. Ali što više koristite svoje oči, one će se umoriti. Zato pravite pauze, nemojte dugo gledati u monitore računara.

Foto-ilustracija: Profimedia

U 40. i 50. godinama

Dalekovidost

Ako otkrijete da udaljavate novine kada čitate, možda patiti od presbiopije ili dalekovidosti. Ona se javlja češće nakon 40 godina, čak i za one koji nikad nisu imali problema sa vidom.

Od presudnog je značaja da se naočare naprave po vašoj meri, umesto da kupujete gotove.

Takve naočare svakako neće ispraviti vaš vid, dok one pravljene po vašoj meri ispravljaju bilo kakav stigmatizam u očima, što znači da ćete videti oštrije slike, a ne samo veće.

Suve oči

Kada starite, vaše suzne žlezde proizvode manje suza, što dovodi do suvih i iritiranih očiju. Žene više trpe zbog ovog problema, jer se to može biti prouzrokovano od strane hormona, ali i klima uređajima, kontaktnim sočivima i lekovima.

Od 60 godine

Katarakt

Posle 40 godine, svi imaju neku vrstu katarakte ili zamagljivanje sočiva. U većini slučajeva je neophodno praćenje, a ne tretman.

U naprednim slučajevima može biti potrebna i hirurška intervencija.To je jedna od najuticajnijih operacija u savremenoj medicini, sa vrlo visokim stepenom uspeha.

Starosna degeneracija makule ili AMD

Ovo je najčešći oblik gubitka vida kod osoba koje imaju preko 60 godina. Stanje prouzrokuje postepeni centralni gubitak vida,ono što vidite kada se usredsredite.

Nažalost, za AMD nema lekova, iako postoje injekcije koje mogu zaustaviti njegov napredak, ukoliko se ne leči, može dovesti do značajnog slepila.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA