≫ 

Raspoloženje dok pijemo pivo ne podiže alkohol već ovaj "tajni sastojak"

Dobro je poznato da nas neka hrana čini srećnima, a naučnici su hteli da utvrde šta je to što nas tako "radi"

  • 0

Naučnici sa nemačkog Univerziteta Fridrih-Aleksander Erlangen-Nirnberg došli su do podatka da je reč o hordeinu koji se nalazi u pivu, a koji aktivira ključni dopaminski receptor.

INSTANT LEK ZA MAMURLUK: 10 bizarnih stvari koje će vam pomoći da se vratite u život

Posao iz snova, ali bukvalno: Piješ pivo 3 sata nedeljno, i to petkom, dobijaš punu platu, a konkurs je upravo ovde!

Prost trik otkriva da li je ČAŠA ZA PIVO ČISTA (VIDEO)

Oni su postavili bazu podataka od 13.000 molekula prisutnih u prehrambenim proizvodima i imali su za cilj da pronađu molekule koji stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

Od prvobitnih 13.000 izabrali su 17 izvornih opcija. Dalje istraživanje pokazalo je da je hordein, koji je prisutan u ječmu i pivu, najodgovorniji za podizanje raspoloženja jer aktivira ključni dopaminski receptor.

Foto: Pixabay

-Na osnovu prisutnosti hordeina u pivu možemo zaključiti da on doprinosi efektima piva koji poboljšavaju raspoloženje, rekla je Monika Pisčetsreder jedna od autora ovog istraživanja.

Naučnici sada istražuju koliko hordeina je prisutno u pivu i koliko njega dospe do mozga. Ona je dodala da na raspoloženje uglavnom utiče kombinacija supstanci i da konzumiranje čipsa podiže raspoloženje jer kod njega tu funkciju vrše masnoće i ugljenihidrati.

Daljinac

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA