Sve vreme PERETE VOĆE POGREŠNO - ovo je jedini način da uklonite sve pesticide sa njega

Greška koja vas može koštati zdravlja

  • 1

Možda mislite da ćete brisanjem ili ispiranjem ukloniti svu prljavštinu i hemikalije sa voća, ali naučnici tvrde da je za to ipak potrebno malo više truda.

PRLJAVA ISTINA UGOSTITELJSTVA: Evo zašto nikako ne smete da solite hranu u restoranu

Zalepila je kašiku na prljavu WC šolju i rešila problem od kog se ženama diže kosa na glavi (VIDEO)

Pesticidi se redovno koriste prilikom uzgajanja voća, ali već godinama sve više i više raste briga o njihovom negativnom uticaju na naše zdracvlje.

Iako mnogi peru veće pre konzumiranja, postoje određena jedinjenja koje ono upija i koja se na ovaj način ne mogu ukloniti.

Foto: pixabay.com

Zato stručnjaci svima savetuju da posegnu za proizvodom koji je veoma čest u kuhinjama ako žele da uklone sve ono štetno što se nalazi na površini voća.

Sudeći po najnovijim istraživanjima, soda bikarbona je znatno efikasnija od izbeljivača kada je uklanjanje dva najčešće pesticida u pitanju. Radi se o tiabendazolu i i fozmetu.

Kada su jabuke "oprane" jednoprocentnim rastvorom soda bikarbone i vode, uklonjeno je 80 odsto tiabendazola i 96 odsto fosmeta nakon 12 i 15 minuta.

www.pixabay.com
Foto: Telegraf

Različit procenat najverovatnije je uzrokovan većom apsorpcijom tiabendazola koji prodire u jabuku do dubine od 80 mikrometara, dok je fozmet detektvoan do dubine od 20 mikrometara.

Poređenja radi, kada je jabuka oprana običnom vodom, efekti su bili mnogo slabiji.

Najbolji način da uklonite 100 odsto svih štetnih materija iz voća jeste da ga oljuštite, ali na ovaj način ćete ostati i bez brojnih zdravih vitamina, vlakana i minerala.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maverick

    29. oktobar 2017 | 12:47

    Pa što se ti naučnici i stručnjaci ne bore da se smanje pesticidi i ostala hemija,........ali je lakše pametovati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA