≫ 

Ako vam zubar prepiše antibiotike - ovo OBAVEZNO morate da znate

Blagi bol i neprijatnost uvek se javljaju kada vadite zub, stavljate plombu ili vas očekuje neka druga intervencija zubara

  • 4

Kada dođe do upale, zubari često prepisuju antibiotike i to ponekad kada oni nisu neophodni čime se otvara polemika oko toga šta i kako raditi kada dobijete antibiotik od zubara.

4 stvari koje nikako ne smete da radite ukoliko pijete antibiotike

DA LI GA JEDETE KAKO TREBA? 4 pravila koja mora da zna svako ko jede beli luk - ako želi da izbegne prehladu

Otkriven lek koji se bori protiv neuništivih superbakterija

Čak 15 procenata antibiotika godišnje koristi se za lečenje upala zuba, a 36 procenta zubara je prepisalo antibiotik u situacijama kada to nije bilo neophodno.

Zubarka Nensi Gil savetuje da pre nego počnete da koristite antibiotike koje vam je prepisao zubar dobro razmotrite sve vaše opcije, piše msn.com. Obavezno pitajte zubara da li postoje neki drugi lekovi koje možete da koristite ne bi li smanjili bol i upalu, kao i da li je antibiotik najbolji lek za vaš problem.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ako imate osetljive zube, povremeni bol ili osetljivost kada žvaćete, definitivno vam ne trebaju antibiotici.

-Ukoliko nema otoka i gnoja u kanalu, kortikosteroid Medrol se često koriti. On može da smanji upalu koja najčešće uzrokuje bol. U kombinaciji sa acetaminofenom (tylenol) i ibuprofenom na svakih tri do četiri sata daje isto olakšanje od bola kao neki lekovi protiv bolova, rekla je doktorka.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ukoliko imate neki bolan otok, ili otok bez ovih simptoma, kao i kada se pojavi gnojna kesa, onda su antibiotici obavezni. Visoka tempetarura nakon otvaranja kanala u zubu je takođe simptom koji ukazuje da su antibiotici neophodni.

Porazgovarajte sa vašim zubarom i upoznajte ga sa vašom zdravstavenom istorijom. Obavezno naglasite ako ste imali neku operaciju u skorije vreme, ukoliko vam je imunitet ugrožen ili ste uzimali neke druge antibiotike i iz kog razloga.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanga

    4. novembar 2017 | 13:32

    Sad ste ovim tekstom pljunuli na doktora,on nije sarlatan cim je odredio terapiju znaci postoji razlog za to,antibiotik je zbog infekcije a ne zbog bola i otoka koji su posledice infekcije zato se leci osnovno oboljenje a ne analgeticima prikrivati pravu klinicku sliku.Pustite doktore da lece ljude a ne neki kvazi pametnjakovici sa interneta nece doktor sigurno dati antibiotik ako ne treba.Problem je u tome sto su ljudi zloupotrebljavali antibiotike i sami pili na svoju ruku za sve i svasta jer je bio u slobodnoj prodaji

  • Tamo neko

    4. novembar 2017 | 13:05

    Ma da,zubari su glupi.Pa i oni imaju iste ispite kao i medicinari jos plus svoje,tako da su isto lekari.Ne bi im ministarstvo dalo dozvolu da jos u toku vanrednih situacija moze da radi hirurg.Eto koliko je svet ne obrazovan

  • Djole

    3. novembar 2017 | 11:55

    Dobar tekst

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA