≫ 

Prava istina o tome da li ćete se zaista prehladiti ako sa mokrom kosom izađete na hladnoću?

Majke i bake su nas upozoravale da to nikako ne činimo, a evo šta kažu stručnjaci

  • 9

"Ne izlazi napolje sa mokrom kosom, prehladićeš se" - ovo je rečenica koju je svako od nas u detinjstvu čup barem jednom, međutim, da li zbog toga zaista možemo da se prehladimo?

3 bizarna recepta za prehladu u koje se Rusi kunu da su bolji od lekova

Vlažan ili suv: Kašalj otkriva da li imate grip, upalu pluća ili nešto mnogo gore

Iako vam zbog hladnoće možda neće biti preterano prijatno, izlazak napolje sa mokrom kosom vas neće osuditi na prehladu i nedelju dana u mukama.

Prehlade i grip izazivaju virusi, i jedini način da se razbolite jeste da dođete u kontakt sa virusima koji ih izazivaju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

"Kako biste se razboleli, potrebno je da budete izloženi infektivnom agentu. Postoji nekoliko stvari koje cirkulišu tokom zime - influenca i različiti virusi prehlade. To je ono što stvarno izaziva prehlade. Ako izađete napolje sa mokrom kosom, nećete se razboleti", tvrdi Pritiš Toš, stručnjak za infektivne bolesti sa Mejo klinike.

Ipak, on ne savetuje ljude da tumaraju sa mokrom kosom ili bez jakne na izuzetno niskim temperaturama jer na taj način izlažemo telo stresu, a u ekstremnim situacijama, mokro telo i hladnoća mogu da dovedu do hipotermije.

Naravno, svaki čovek može da zahači grip ili prehladu kada je napolju jer se njihova sezona poklapa sa hladnim zimskim vremenom koje pogoduje njihovom razmnožavanju.

Ali nećete se razboleti samo zato što vam je kosa mokra, napominje Toš.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scipion

    13. novembar 2017 | 11:08

    Мој је другар изашао ван куће са недовољно осушеном косом, дужом, фебруар месец. Резултат: Парализа фацијалног нерва, уста су му била скроз на десној страни лица, без могућности да прича и једе нормално. Није за зезање мокра косијана.

  • Kiza

    13. novembar 2017 | 10:07

    Moj ujak je rodjen prav i zdrav kao klinac izasao napolje po malo hladnijem vremenu s mokrom kosom i dobio deciju paralizu. Sada ima 60 i neku i totalni je invalid pa neka strucnjaci kazu sta god zele

  • Ремизирање

    13. novembar 2017 | 08:51

    Сваки човек је прича за себе.Неки су преосетљиви,неки неосетљиви У СВАКОМ ПОГЛЕДУ... Некоме,као на пример мени,излазак после купања донео је бронхитис!? То није могло бити случајно,јер,детаље знамо ја и моји родитељи...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA