Za njih ne postoji bezbedan lek: Ako ste mislili da su male boginje opasne, onda niste čuli za majmunske boginje od kojih se pojavljuju kraste po telu veličine klikera (VIDEO)

Majmunske boginje su verovatno najgore boginje koje mogu da vas zadese

  • 3

Virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja, a uzrokuje sličnu, ali blažu bolest.

Ukoliko niste preležali ovčije boginje kao dete - evo šta će se desiti ako ih dobijete kao odrasli

Čovek se može inficirati direktnim kontaktom sa životinjama ili njihovim produktima, a bolest se može prenositi i sa jednog na drugog čoveka kapljičnim putem ili preko kontaminiranih predmeta ili izlučevina, a najčešća je u Africi.

Klinički, majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, međutim, kožne promene češće izbijaju u jednom mahu, a njihovo razlikovanje od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće.

Kod čoveka bolest prolazi pod kliničkom slikom koja nalikuje na onu kod malih boginja, čak i nešto blaže.

Oko 12 dana nakon infekcije dolazi do povišenja telesne temperature, glavobolje, bola u mišićima i leđima, uvećavaju se limfni čvorovi, malaksalosti. 2-3 dana od povišenja telesne temeperature javljaju se promene na koži u vidu izdignutih malih papula ispunjenih tečnošću.

Prve promene se najčešće javljaju na licu, a zatim se šire po celom telu. Promene prolaze kroz nekoliko faza, a na kraju se stvaraju kruste koje se ljuskaju i otpadaju. Bolest traje 2-4 nedelje.

Trenutno ne postoji specifičan i bezbedan lek.

Lečenje je simptomatsko. U endemskim područjima preventivno se obavlja vakcinacija, a vakcinišu se i osobe koje su došle u kontakt sa oboleliim ljudima ili životinjama i to najviše 14 dana nakon ekspozicije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moje ime

    14. novembar 2017 | 22:06

    Hitno da se pronađe vakcina i uvede kao obavezna u Srbiji. I ogromna novčana kazna svima koji ne žele da vakcinišu majmune!!!!!

  • Тодорић

    15. novembar 2017 | 07:48

    Оваква кожа је нађена на мумијама Рамзеса и породице,да ли је могуће да су старији људи теже погођени,са стопом смртности већом од деце?

  • Uroš d'dorf

    15. novembar 2017 | 07:26

    @moje ime.ha ha legenda si!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA