"Takotsubo" je razarajuće stanje koje očas posla može da pokosi zdrave osobe - a u opasnosti su svi koji nekoga vole

"Sindrom slomljenog srca" stvarno postoji i nimalo nije naivan kao što se mislilo

  • 4

Težak emocionalni stres može izazvati iznenadne bolesti srca koje predstavljaju istu dugorocnu štetu kao i infarkt srca, pokazalo je novo istraživanje.

Takotsubo kardiomiopatija ili "sindrom slomljenog srca", i obično pokreću traumatični događaji kao što su ožalošćenost nakon gubitka člana porodice ili voljene osobe.

Ako primetite ove simptome odmah se javite lekaru

Tokom napada, srčani mišić slabi do tačke kada više ne može da funkcioniše tako efikasno kao ranije. Iako su prethodna istraživanja ukazivala na to da je naneta šteta bila privremena, naučnici na Univerzitetu u Aberdinu sada su utvrdili da efekti mogu biti trajni, poput srčanog udara.

U studiji, koju je finansirala Britanska fondacija za srce, tim doktora pregledao je 37 bolesnika sa dijagnozom takostubo kardiomiopatija u prosečnom periodu od dve godine koristeći ultrazvuk i MRI skeniranje.

Otkrili da su učesnici imali neizmjerivu štetu na mišićnom tkivu srca, koja je imala smanjenu elastičnost i koja je onemogućila potpune kontrakcije uz svaki otkucaj srca.

Foto-ilustracija: Foter.com / mar.al

Prema drugoj studiji koju je sprovela medicinska škola Harvard, više od 90 % prijavljenih slučajeva Takostubo kardiomiopatija su žene starosti od 58 do 75 godina.

"Takotsubo je razorna bolest koja može iznenada da se pojavi i kod zdravih ljudi", objašnjava profesor Džeremi Pirson, pomoćnik direktora u BHF-u.

"Nekad smo mislili da su posledice ove opasne bolesti privremene, ali sada vidimo da mogu imati uticaj na ljude do kraja života".

Pirson je dodao da trenutno ne postoji dugoročni tretman za pacijente, jer su lekari prethodno mislili da će se svi pacijenti potpuno oporaviti.

"Ovo novo istraživanje pokazuje da postoje dugoročni efekti na zdravlje srca i predlažemo da lečimo pacijente na sličan način kao što lečimo one koji su u riziku od srčane insuficijencije", zaključio je on.

Daljinac(

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B

    16. novembar 2017 | 19:06

    Srce je moje violina sto ga diras kad ne znas da sviras

  • Mimi

    16. novembar 2017 | 19:58

    Istina 100% .lečena od miocarditisa, a u stvari je bilo slomljeno srce. Doktori su bili zbunjeni , jer se nije baš sve uklapalo u datu dijagnozu. Sad nakon mnogo godina jedino ja znam da je bilo slomljeno srce u pitanju. Ni do danas se nije oporavilo.

  • Cika Velja

    17. novembar 2017 | 09:26

    Pa ne kazu badava da srce nije izdrzalo preveliku tugu...a razlozi tuge mogu biti raznorazni!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA