Evo koliko često morate da perete jastuke, donji veš i posteljinu ako ne želite da da vas pokosi prehlada

Stvari koje svakodnevno koristimo mogu najviše da nam oštete zdravlje

  • 2

Mnoge stvari koristimo svakodnevno, a o njihovoj higijeni ne vodimo računa onako kako treba. Malo ko zna da prljava posteljina može da nam utiče toliko negativno na zdravlje

Prosula je sodu bikarbonu po krevetu, a kad vidite šta se desilo - radićete isto svaki dan (VIDEO)

Često pravimo grešku u tome kako treba da čistimo peškire, pidžame i slično i koliko često trebamo da ih menjamo.

Čaršavi

Novo istraživanje je pokazalo da samo trećina nas pere čaršave svakog četvrtog dana. Kreveti predstavljaju pravo leglo mrtvih ćelija kože i dlaka. Čovek za nedelju dana promeni ceo površinski sloj kože i veliki deo toga ostaje u krevetu. Svakog jutra provetrite posteljinu i spavaću sobu, a čaršave menjajte jednom nedeljno. Pranje je obavezno na 60 stepeni.

Foto-ilustracija: Pixabay

Jorgani i jastuci

Oko 45 procenata nas ne pere nikad jastuke i jorgane, uprkos činjenici da je posle dve godine upotrebe trećina jastuka puna mrtve kože koju odbacimo sa lica. Jorgani mogu da budu leglo mrtvih i živih parazita, gljivica i alergena. Na svakih nekoliko meseci operite jorgane ili bar dva puta godišnje, a na svakih pet godina ih zamenite. Jastuke menjajte na dve do tri godine. Ako su napravljeni od sintetike mogu da se peru na 60 stepeni, a ako su od perja onda ih odnesite kod profesionalaca.

Donji veš

Više od četvrtine muškaraca i sedam procenata žena nose jedne te iste gaćice dva dana pre nego ih bace na pranje. Nošen veš sadrži mikrobe koji mogu da izazovu urinarne infekcije, pneumoniju i infekciju krvi. Perite veš nakon svakog nošenja, bez izuzetka. Perite ih u mašini na 30-40 stepeni, a ako su od pamuka onda I na 60.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pidžame

Prosečan muškarac starosti od 18 do 30 godina nosi pidžamu 13 noći pre nego je baci na pranje, a žene ih nose čak 17. One su pune mikroorganizmima i zbog toga treba da se menjaju na svakih dva nošenja ili najviše jednom nedeljno. Peru se kao i donji veš.

Kuhinjske krpe

Devet od deset kuhinjskih krpa koje su testirane sadržale su bakterije koje mogu da izazovu kožne bolesti kao i bolesti urinarnog trakta. Perite ih lepo posle svake upotrebe i dobro osušite, a menjajte ih na dnevnom nivou i perite na 60 stepeni ili više u zavisnosti od materijala od koga su napravljene.

Peškiri

Oni skupljaju mrtve ćelije kože, a u vlažnoj i toploj sredini bakterije se slobodno množe. Ovako se prenose stafilokoke, koje mogu da dovedu do ozbiljne infekcije kože, piše Mirror. Nakon svake treće upotrebe bacite peškire na pranje, a perite ih na najmanje 60 stepeni.

Četkica za zube

Prosečna četkica za zube sadrži oko 10 miliona bakterija koje mogu da nas zaraze hepatitisom C. Trebate da ih zamenite na svaka tri meseca ili posle neke prehlade ili gripa. Nakon upotrebe operite četkicu i osušiteje .

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofronije

    21. novembar 2017 | 12:45

    Po ovim stručnjacima , nije potreban program pranja na 90 stepeni u veš- mašinama《program za pranje rublja,posteljine,kuhinjske krpe i peškira》.

  • BASA

    21. novembar 2017 | 14:29

    Jos jedan dokaz da je higijena pola zdravlja ! Dobro je za ustedu struje , da se ves pere na 60 stepeni jer se cesce pere !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA