≫ 

Da li imate smrtonosnu prehladu? 8 znakova upale pluća koje ne smete da ignorišete

Upala pluća javlja se češće tokom zime u periodu kada su aktuelne prehlade i grip

  • 1

Tokom zime ovo oboljenje doživljava svoj vrhunac i pogađa najveći broj pacijenata dok je u toplijim periodima ređe, a pneumonija je jako opasna po decu i starije.

Vuk (2) je ostao sam na svetu, i baš kad se pojavio tračak nade izgubio je najvažniju bitku: On je prva žrtva malih boginja u Srbiji

Dvogodišnji sin Kim Kardašijan i Kanje Vesta hospitalizovan je nakon što mu je konstatovana pneumonija i nažalost on nije jedino dete koje završi u bolnici zbog ovog oboljenja.

Ono što ovu bolest čini opasnijom nego što jeste, su simptomi koji u ranoj fazi podsećaju na simptome prehlade. Ovo može da dovede do komplikacija koje kasnije mogu da budu fatalne po obolelog.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pneumonija dovodi do oticanja plućnog tkiva i otežanog disanja jer se pluća pune vodom. Ova bolest javlja se kao posledica bakterijske infekcije.

Simptomi su:

1. kašalj koji je uglavnom suv, ali može da bude i produktivan;

2. otežano disanje;

3. ubrzan rad srca;

4. temperatura;

5. osećaj malaksalosti;

6. znojenje i jeza;

7. gubitak apetita;

8. bol u grudima.

Ukoliko se ovi simptomi pogoršaju ili potraju duže nego kod prehlade, obavezno se javite lekaru. Ako imate poteškoća sa disanjem ili bol u grudima obavezno idite u bolnicu. Doktor će utvrditi da li se radi o pneumoniji tokom pregleda kada posluša vaša pluća sa prednje i zadnje strane.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ona se leči antibioticima, a preporučuje se i odmor i dosta tečnosti. Ukoliko simptomi nisu baš najjasniji, pacijent se zadržava na posmatranju u bolnici, piše Daily Star. Održavanje lične higijene, pogotovo higijene ruku, i zdrav način života pomoći će vam da se zaštitite od pneumonije.

U nekim slučajevima, ona može da bude fatalna i uzrokuje smrt. Moguće posledice ove bolesti mogu biti zapaljenje plućne maramice, gnoj na plućima i sepsa. Ovo najčešće pogađa decu i starije, kao i one koji imaju neke hronične zdravstvene probleme vezane za respiratorne organe.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosovka

    3. januar 2018 | 15:51

    Dete je bilo besno i nije id boginja umrlo ...vec dvogodisnjeg razboljevanja ..dete mora biti zdravo da bi.vakcinu primilo a on nine skoro nikad za dve god bio.i tacka..Tugaaaa do neba .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA