Žene koje su dobile menstruaciju u ovim godinama su u većoj opasnosti od srčanog i moždanog udara

Vreme prve menstruacije može da otkrije veoma važne stvari o zdravlju

  • 5

Godine u kojima je žena prvi put dobila menstruaciju mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme koji mogu da je pogode u poznijim danima.

Da li bi žene u Srbiji trebalo da dobiju slobodne dane tokom ciklusa: Imamo li novi menstrualni zakon na pomolu?

Sudeći po najnovijem istraživanju, žene koje su svoju prvu menstruaciju dobile između 10 i 12 godine života, imale su povećan rizik od srčanog ili moždanog udara kasnije u životu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Rana menstruacija takođe je povećavala rizik od problema tokom trudnoće, ranije menipauze i histerektomije (zahvat kojim se uklanja materica usled maligniteta) - a sve ovo povezano je sa kardiovaskularnim bolestima, tvrde istraživači.

Međutim, studija koju je sproveo Oksford univerziteta, nije ponudila objašnjenje za ove dramatične rezultate rane menstruacije.

Druga istraživanja smatraju da je za ove opasnosti kriv smanjen protok krvi u telu koji može da dovede do smanjenje količine kiseonika koja stiže do mozga i koja može da dovede do smrti tkiva i uzrokuje potencijalno fatalni moždani udar.

Ilustracija: Profimedia

Sudeći po najnovijim podacima, prosečne godine u kojima devojčice dobijaju prvu menstruaciju su između 12 i 13 godina starosti.

Stručnjaci upozoravaju da bi devojčice koje dobiju raniej menopauzu trebalo da češće idu na lekarske preglede kako bi se mogući problemi uočili na vreme.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA