Ovaj veoma važan test žene izbegavaju jer misle da je bolan, a može bukvalno da im spase život

Bolest koja godišnje u Srbiji odnese oko 500 života može da se izleči ukoliko se na vreme otkrije veoma jednostavnim i bezbolnim pregledom

  • 8
Rak grlića materice, operacija Foto-ilustracija: pixabay.com

Redovnim ginekološkim pregledima moguće je otkriti rak grlića materice u fazi kada je on izlečiv, ali žene ne vole da idu kod ginekologa jer se boje da rade testove, a naročito onaj najvažniji za otkrivanje raka – Papa test.

Svakoga dana u Srbiji od raka grlića materice umre najmanje jedna žena - ovo su simptomi bolesti koje ne smete ignorisati

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se jednostavnim Papanikolau testom. Tokom kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda sa površine grlića materice uzima se bris koji se potom šalje u laboratoriju gde se analizira pod mikroskopom u potrazi za ćelijama koje su izmenjene.

-Preporuka je da žene od 15. godine života, odnosno nakon stupanja u seksualne odnose, jednom godišnje obavljaju preventivni ginekološki pregled koji podrazumeva palpatorni ginekološki pregled, kolposkopiju i Papa test, rekla je za Telegraf.rs specijalista ginekologije i akušerstva doktorka Snežana Janković iz bolnice MediGroup.

Pregled se ne obavlja nikada tokom menstruacije i dva dana pre pregleda ne treba imati seksualne odnose i ne treba koristiti nikakve vaginalne tablete. Radi se najpre dve godine zaredom, a nakon toga ako su prethodna dva nalaza bila u redu na svake tri godine.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Kod žena koje redovno rade ovaj pregled i testove, rezultat je normalan i šanse da se dobije rak grlića materice je mali. Ukoliko test bude abnormalan to ne znači odmah da žena ima rak, već da se u njihovom brisu nalaze izmenjene ćelije zbog čega treba da se urade dodatni pregledi. Neke promene koje se tako otkriju treba odstraniti da ne bi prerasle u rak tretmanima koji ne utiču na seksualni život ili mogućnost začeća.

-Po vodičima dobre kliničke prakse, za prevenciju karcinoma grlića materice Papa test počinje da se uzima u prve tri godine od početka stupanja u seksualne odnose i do 30. godine života uzima se jednom godišnje. Ostalim ženama ukoliko su dva uzastopna Papa testa u toku dve godine uredna, ova analiza se može vršiti na tri godine. Ženama starijim od 65 godina ukoliko su redovno dolazile na ginekološke preglede i Papa test je bio uredan, preporuka je da se Papa test radi na tri godine, rekla je doktorka Janković iz bolnice MediGroup za Telegraf.rs.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Rezultat testa pokazuje određene grupe Papa testa i to:

Papa I – nalaz je uredan;

Papa II – atipične zapaljenske promene;

Papa III – displazija: blaga, srednja ili teška;

Papa IV – karcinom in situ (površinski karcinom);

Papa V – postoji sumnja na pojavu invazivnog karcinoma.

Na osnovu učestalosti pojave ove bolesti u Srbiji i visokog mortaliteta i morbiliteta, preporuka doktorke Janković je da Papa test treba kod svih žena uzimati svake godine, a ukoliko ginekolog proceni i češće.

Daljinac

(M.Krstić/m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dijana

    3. februar 2018 | 13:01

    Nije tacno da kosta 7000 din., imate drzavne ustanove gde je sve to besplatno, pa sta ako vam pregled zakazu i za par meseci, bitne su redovne kontrole, jednom godisnje. A u krajnjem slucaju imate i privatne ordinacije koje uzimaju za kompletan ginekoloski pregled 2500din. Pozdrav!

  • Ns!

    3. februar 2018 | 13:03

    Sve to stoji, ali nigde niste napisali koja je cena svega toga kod privatnika i takodje ako se ide drzavno, koliko se ceka da se zakaze i uradi test??????

  • Ljudmila

    3. februar 2018 | 15:40

    U Euromedicu kompletan pregled kosta 2.500 din. Imaju odlicne ginekologe,idem redovno svake godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA