Porodilje treba da odluče na koji način će doneti bebu na svet - ali carski rez nije uvek i najbolje rešenje

Porođaj je jako važan događaj u životu svake žene i jako je bitno odabrati najbolji način za porođaj

  • 3

Svetska zdravstvena organizacija objavila (SZO) je 26 novih preporuka za trudnice u kojima posebno upozorava na sve veći broj medicinskih intervencija kao što je carski rez.

Prekomerno igranje igrica uskoro dobija status mentalnog poremećaja - evo koji su simptomi

Porodilje treba da učestvjuju u donošenju odluka vezanih za rađanje, da imaju više vremena za porođaj, a neophodno je smanjiti broj medicinskih intervencija prilikom porođaja. SZO u okviru ovih 26 preporuka posebno upozorava na sve veći broj intervencija poput carskog reza koje nisu potpuno neophodne.

Foto: Pixabay.com

- U poslednjih dvadeset godina imamo sve više medicinskih intervencija koje nisu neophodne za porodilje. U nekoliko svetskih regija postali su vrlo rašireni zahvati poput carskog reza ili korišćenja oksitocina kako bi se porođaj ubrzao, rekao je Olufemi Oladapo iz kancelarije SZO za reproduktivno zdravlje i istraživanja govoreći o sintetičkom obliku prirodnog hormona koji se u nekim delovima sveta rutinski daje porodiljama intravenozno kako bi se izazvale veštačke kontrakcije, ubrzao porod i izbegle komplikacije.

SZO je objavila da dosadašnja istraživanja sugerišu kako procenat obavljenih porođaja carskim rezom od 10 do 15 odsto ne vodi do smanjenja smrtnosti majke ili deteta.

Foto ilustracija: Profimedia

- Među srednje razvijenim zemljama poput Turske i Kine, zemljama Latinske Amerike i Irana, postoji velika stopa carskih rezova, rekao je Metin Gulmezoglu iz SZO.

Oladapo je naglasio da bi žene trebale da budu slobodne da izaberu položaj koji žele pri porođaju i da bi trebali da im se obezbede lekovi protiv bolova, piše net.hr.

- Želimo da stvorimo uslove u kojima su žene dobro informisane i u kojima su uključene u donošenju odluka vezanih za porođaj, dodao je Oladapo.

Daljinac

(M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    17. februar 2018 | 13:47

    Razgovarati o nacinu ali ne i da krajnja odluka bude na porodilji...cilj je sto bezbjedniji porodjaj kako za bebu tako i za porodilju sto ne znaci i najbezbolniji porodjaj....

  • Lazar. Mड़ञणम

    17. februar 2018 | 15:34

    Nakon svakodnevnog otimanja dece porodiljama pitanje dali ce iste decu i radjati.

  • Marko cg primorje

    17. februar 2018 | 12:28

    Iz epruvete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA