≫ 

Evo šta će vam se desiti kada izađete iz kuće bez rukavica, kape i šala kada je napolju temperatura u minusu

Veliki minus koji nas je okovao ovih dana moramo ozbiljno da shvatimo i da se zaštitimo kako nam ne bi stradalo zdravlje

  • 0

Obavezna je zimska oprema na autu, ali i kada je odeća u pitanju jer telo gubi temperaturu i može da dođe do hipotermije i ozbiljnih zdravstvenih problema – u krajnjem slučaju i do smrti.

IDEALNA TEŽINA: Evo koliko iznosi savršena, a koliko zdrava težina za žene

Kako je normalna temperatura tela 37 stepeni, sa 0.5 manje ili više, usled izlaganja velikom minusu telo se hladi i temperatura pada. Pored zimske jakne i slojevitog oblačenja, obavezno morate da imate kapu, šal i rukavice. Posledice koje možete da trpite su veoma opasne.

Ruke

Pixabay

Prsti su jedan od najosetljivih delova tela na hladnoću. Kada pada temperatura tela, cirkulacija je usporena pa u prste odlazi manje krvi zbog čega oni postaju hladni, utrnuli i bolni. Rukavice pomažu da vam koža ne bude direktno izložena hladnoći i da ne biste dobili promrzline. Posledice koje se odmah mogu osetiti su promrzline. Tečnosti unutar promrznutog tkiva se zamrznu i zbog toga morate da potražite lekarsku pomoć.

Većina promrzlina prođe posle pravog tretmana, a u ekstremnim slučajevima neophodna je amputacija. Promrzline prati otok, crvenilo i plikovi, a deca su ugroženija od odraslih.

Uši

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kada je telesna temperatura niža i cirkulacija usporena, smanjuje se količina krvi koja se pumpa u periferne delove tela kao što su uši jer organizam nastoji da zaštiti vitalne organe kao što je srce i pluća i obezbedi telu da preživi. Uši su jedan od najosetljivijih delova tela i potrebna im je zaštita tokom hladnih dana.

Kada je temperatura ispod nule gola koža može da se zamrzne i za pet minuta! Na temperaturi između -20 i -69 stepeni koža se smrzne za minut, a na minusu većem od -70 za samo 30 sekundi. Tako da ona priča "samo ću da skoknem prekoputa do probavnice" može da vas košta promrzlina na ušima ukoliko ne stavite kapu.

Nos

Foto: Pixabay

Lice nam je najviše izloženo hladnoći. Koža lica je jako tanka i osetljiva pa hladnoća može da dovede do promrzlina najviše na nosu. Udisanje hladnog vazduha može da dovede do asmatičnih napada pa za obolele može da bude fatalna. U slučaju prehlade i gripa kada je disanje već otežano, ovo može da bude fatalno.

Šal koji prekriva usta i nos greje vazduh pa on do pluća ne dospeva toliko hladan. Ukoliko često nakon ulaska u toplu prostoriju primetite da vam je nos crven i bolan onda obavezno sledeći put stavite šal.

Tretiranje promrzlina

Ako mislite da imate promrzline, morate da se utoplite i potražite lekarsku pomoć. Nikako nemojte stavljati ruke ili stopala u vruću vodu već temperatura treba da vam bude prijatna na dodir. Ukoliko držite stopala ili šake u vodi a ne osećate bol, onda je temperatura sasvim u redu. Vrela ili hladna voda mogu da izazovu još veću štetu, a kod promrzlina pomažu i lekovi protiv bolova. Obavezno je da ukoliko mislite da imate promrzline potražite lekarsku pomoć.

Daljinac

(M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA