NE LJUBITE DECU U USTA: Stručnjaci upozoravaju roditelje jer to može da dovede do opasne infekcije

Deca u razvoju imaju slab imuni sistem pa nisu otporni na neke bakterije poput odraslih

  • 9

Zubari savetuju roditelje da se suzdrže od ljubljenja dece u usta pošto su se njihovi mlečni zubi razvili jer tako mogu svojoj deci da prenesu bakterije koje su opasne po njihovo zdravlje.

Prve efekte ćete videti posle samo 7 dana: Napravite sopstvenu pastu za zube od sastojaka koje sigurno imate kod kuće

Debata o tome trebaju li roditelji da ljude decu u usta ili ne je uvek otvorena. Dok mnogi kažu da u tome nema ništa loše i da roditelji tako pokazuju koliko su vezani za dete, postoje neki rizici po zdravlje dece koje roditelji moraju da uzmu u obzir.

Foto-ilustracija: Profimedia

Mlečni zubi su prilično osetljivi na infekcije i nemaju snagu da se suprotstave razarajućem dejstvu bakterija.

- Mlečni zubi imaju drugačiji tip gleđi i dentina od odraslih. Gleđ je mnogo tanja i nije jaka kao kod odraslih t eje podložnija karijesu, rekao je doktor Ričard Martinez zubar iz Londona.

Razmena pljuvačke između osoba može uvek da dovede do pojave infekcije i roditelji moraju posebno da vode računa o deci. Ovako mogu da se prenesu streptokoke koje nagrizaju gleđ mlečnih zuba i desni. Ovako se prenose i prehlade i grip.

Foto - Ilustracija: Profimedia

Savet roditeljima je da se suzdržavaju od ljubljenja dece u usta, ali i da im ne duvaju u hranu kako bi je ohladii i ne koriste zajednički pribor za oralnu higijenu. Kako bi zaštitili dete, roditelji ne smeju da drže pribor za oralnu higijenu u istoj čaši, dete ne sme da guta pastu za zube i treba da mu ograniče unos slatkiša. Obavezne su redovne kontrole kod zubara, piše Independent.

- Vodite dete redovno kod zubara, a možete dete voditi na pregled od šestog meseca kada se pojavljuju prvi zubi. Od druge ili treće godine trebalo bi da odlaze kod zubara na svakih šest meseci kako bi prekontrolisali karijes i kako se njihovi zubi razvijaju. Prevencija je ključna. Trebalo bi da uradimo sve da deci olakšamo i sprečimo nastanak karijesa, doddao je zubar.

Daljinac

(M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    1. mart 2018 | 18:00

    Ja ne znam kome pada na pamet da svoje dete ljubi u usta , da li to bila majka ili otac , i da je musko ili zensko dete. To su za mene nastrane stvari , a poticu iz amerike , kao i mnoge druge nastrane gluposti sto poticu od njih.

  • Realno

    1. mart 2018 | 21:02

    Zašto bi decu ljubili u usta kada su im obrsščići toliko slatki i baš stvoreni za ljubljenje! A tu su i slatke male pametne glavice. Imate supružnike, pa njih u usta ljubite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA