≫ 

Eksperti otkrivaju: Stiven Hoking nije patio od ALS-a, već od potpuno druge bolesti

Možda se čitavog svog života borio sa pogrešnom dijagnozom

  • 1

Američki medicinski stručnjaci navode da je sasvim moguće da je dijagnoza Stivena Hokinga sve vreme bila pogrešna i da je on u stvari patio od bolesti koja se naziva "polio". Polio (poliomijelitis) ili dečja paraliza je infektivno oboljenje koje je izazvano poliovirusom. Poliovirus napada nervni sistem i može da za nekoliko sati paralizuje obolelog. Oko deset procenata paralisanih umire kad otkaže disajna muskulatura.

Pogledajte kako izgleda čovek koji je pokrio 90 posto tela crnom tetovažom, uključujući i oči (FOTO)

Kristofer Kuper, profesor psihologije na Univerzitetu u Kaliforniji, kaže da je sasvim moguće da prava dijagnoza ovog čuvenog fizičara nije bila amiotrofična lateralna skolioza, koja mu je dijagnostifikovana sa 21-om godinom.

Srpski doktor otkriva pravu istinu o zdravoj hrani, čudotvornim lekovima protiv raka i prevarama kojima mnogi varaju bolesne

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), Šarkoova bolest ili Lu Gerigova bolest (skraćeno ALS) pripada grupi neuroloških bolesti centralnog nervnog sistema, i primarno zahvata gornje i donje motorne neurone. Jedna je od najčešćih bolesti prouzrokovanih degeneracijom motornih neurona. Ona može da se javi pojedinačno ili kao nasledna porodična bolest.

Foto: Profimedia/Zuma Press - Entertaiment

Kuper je rekao da razumevanje ALS-a ne odgovara ranoj dijagnozi Stivena Hokinga, jer je nemoguće da je mogao da živi sa njom narednih 55 godina. U pismu upućenom časopisu "Financial Times", ovaj stručnjak kaže da je verovatnije da je Stiven Hoking patio od polija (dečje paralize), čemu odgovaraju velike epidemije ovog virusa 1916. i 1952. godine u Evropi i Americi.

- Možda je Hoking "pokupio" poliovirus ili sličnu virusnu infekciju nekoliko godina kasnije, tačnije 1963. godine. - kaže Kristofer Kuper.

Pionir teorijske fizike, Stiven Hoking, je preminuo u sredu, u 76. godini starosti, a bio je poznat i po tome što je u potpunosti zavisio od svojih kolica i kompjuterizovanog govornog sistema za komunikaciju. Jedna od njegovih najčuvenijih teorija je ona o poreklu svemira.

Njegova dugačka bolest je decenijama zbunjivala lekare, od 1963. godine kada mu je dijagnostifikovana,  lekari su mu davali samo još dve godine života.

Daljinac

(Telegraf.rs / telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    21. mart 2018 | 18:41

    Sad kad je covek umro ,sad se javljate,ceo zivot proveo tako kako mu niste tad pomogli ili bar probali ako ste ga postovali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA