≫ 

5 razloga zašto se svi ubedljivo najviše gojimo na poslu

Toliko bezupsešnih dijeta je za nama, a kad smo počinjali da radimo bili smo super mršavi i "suvi k'o grana"

  • 1

Tokom godina, vaša konstitucija i metabolički sastav se menjaju, pa nije ni čudo što nabacite po koje kilce više uz godine. Ali, to nije jedini razlog. Naučnici tvrde da osobe koje su zaposlene imaju više šansi da se ugoje, od onih koji ne rade ili rade kod kuće. Pa, zašto nam je tako teško da ostanemo fit kad počnemo da radimo?

Neprijatan miris iz vagine: Zbog čega nastaje i kako ga se zauvek rešiti?

5 razloga zbog kojih se svi najviše gojimo na poslu:

1. U društvu je lepše

Jesti na poslu, zapravo znači da jedete i kada niste gladni. Neko donese tortu i kiflice za rođendan, neko umesi pitu, a neko donese grickalice. Kako odoleti kad svi oko vas grickaju i jedu? Osim toga, tokom zajedničkih ručkova imate i više prilike za druženje i ćaskanje sa kolegama, što je sjajna prilika da se brže socijalizujete, pogotovo ako ste novi.

7 NAJVEĆIH TAJNI LEPOTE NAŠIH BAKA - ovi recepti uklanjaju bubuljice i ožiljke skoro preko noći

2. Ne jedete pametno

Verovatno da nikad niste unapred isplanirali svoj obrok na poslu. Najčešće se vodite mišlju "ješću šta i drugi" ili "naručivaćemo nešto svi zajedno". To vam je najveća greška, jer je mala šansa da ćete naručiti nešto zdravo ili dijetalno.

Foto: Pixabay.com

3. Osvetljenje i temperatura utiču na apetit

Istraživači su otkrili da slabo osvetljenje podstiče apetit. Kada je prostorija u kojoj se nalazite tamna, organizmu šalje signal da je vreme za mirovanje i spavanje, pa je telu potrebna dodatna energija da biste se razbudili i bili spremnni za posao. Zbog toga vam se može desiti da ste stalno gladni. Isto se dešava i ako je prostorija u kojoj radite mnogo rashlađena. Organizmu treba više energije da podigne telesnu temperaturu pa vam šalje signal da ste gladni.

4. Radite prekovremeno

Čak i radno vreme može da utiče na vašu telesnu masu. Nedostatak slobodnog vremena znači više umora, manje vežbanja i više nervoze. A kako se to rešava? Najviše ljudi to rešava prejedanjem. Takođe se možete ugojiti i ako vam je na poslu dosadno i ako u grickalicama pokušavate da nađete razonodu. Ukoliko previše radite, može doći i do disbalansa hormona, što bez greške dovodi do gojenja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

5. Stres izazvan rokovima koje imate

Konstantan nivo stresa je najveći okidač za gojaznost. Visok nivo stresa povećava nivo kortizola (hormon stresa) koji utiče na sve ostale hormone u organizmu, praveći veliki disbalans koji najčešće vodi do anksioznosti i depresije. Kortizol izaziva žudnju ka slatkišima i masnom hranom.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA