12 znakova koji otkrivaju da ćete teško zatrudneti

To što ste mladi ne znači da možete da dobijete dete kad god to poželite

  • 1

Naučnici tvrde da postoje rani znaci koji vas na vreme mogu upozoriti na potencijalnu neplodnost ili na određene faktore rizika koji vam mogu otežati nameru da dobijete dete. Mnogi parovi nemaju ove simptome, ali ako se nalazite među njima, morate da posetite lekara.

Neprijatan miris iz vagine: Zbog čega nastaje i kako ga se zauvek rešiti?

Nepolodnost se dijagnostifikuje nakon dužih bezuspešnhih pokušaja da žena zatrudni. Ako je žena starija od 35 godina, a pokušava da zatrudni između 6 meseci do godinu dana najverovatnije se radi o neplodnosti.

Policistični jajnici muče svaku drugu ženu, a za ovu potpuno prirodnu terapiju kažu da čini čuda

12 znakova da možda imate problem sa plodnošću

1. Nepravilni menstrualni ciklusi 

Menstruacija može da bude nepravilna samo na početku jer je telu potrebno nekoliko godina da se prilagodi i uskladi sa tempom sazrevanja, ali tokom godina ciklus treba da postane uredan i potpuno pravilan. Nakon tinejdžerskih godina, nepravilan cilklus treba da vam upali crvenu lampicu jer može da označava probleme sa ovulacijom, a samim tm i sa neplodnošću.

Trebalo bi da porazgovarate sa lekarom ako su vaši ciklusi jako kratki ili jako dugački, i ako je razmak između ciklusa neobično veliki (duži od 35 dana). Takođe, treba da razgovarate sa lekarom i ako nemate menstruaciju.

Postoji više razloga zašto možete imati nepravilne menstruacije, jedan od njih su i policistični jajnici, koje danas ima svaka druga žena. Drugi razlozi mogu biti disfunkcija tirodne žlezde, niska telesna masa, prekomerno vežbanje, zapušenje jajovoda...

2. Premalo / Preterano krvarenje i grčevi tokom menstruacije 

Foto: Pixabay.com

Jedino normalno krvarenje se dešava od tri do sedam dana, sve više ili manje od toga ukazuje na neki zdravstveni problem. Ukoliko su vaša krvarenja intenzivna i trpite jake bolove, znači da ne smete da odlažete posetu lekaru. Ostali simptomi koji mogu da ukazuju na neplodnost su:

- Značajne promene u količini krvarenja

- Značajne promene u  vremenu trajanja krvarenja

- Teški menstrualni grčevi

- Neuobičajen razmak između dva ciklusa

Jaki bolovi koji ometaju svakodnevno funkcionisanje mogu biti znak endometrioze ili inflamatorne (upalne) bolesti karlice, a obe mogu da izazovu neplodnost. Obe bolesti se tokom vremena pogoršavaju, zato je nepohodno tražiti lekarsku pomoć.

3. Poseban oprez ako ste stariji od 35 godina

Plodnost i muškaraca i žena opada sa godinama, a rizik za neplodnost se povećava kod osoba starijih od 35 godina i nastavlja da raste sa svakom godinom. Žena od 30 godina ima 20 procenata šansi da začne svakog meseca, a žena sa 40 godina samo 5 procenata šansi. Žene starije od 35 godina imaju i veće šanse da dobiju spontani pobačaj.

Iako muškarci tvrde suprotno, godine utiču i na njihovu plodnost, mada ne tako drastično kao kod žena. Zdravlje sperme muškaraca starijih od 35 godina je ugroženo, pa njihova deca imaju veće šanse da obole od šizofrenije ili da razviju autizam.

Foto: Pixabay.com

Koliko godina treba da imate za najviše šansi sa dobijete dete?

Do 32 godine imate 90 procenata šansi da imate jedno dete

Do 27 godina imate najviše šansi da dobijete dvoje dece

Do 23 godine imate najviše šansi da dobijete troje dece

Kako ove šanse mogu da se povećaju lekarskim tretmanima? 

Do 35 godina da imate 90 procenata šansi da imate jedno dete

Do 31 godine ako želite dvoje dece

Do 28 godina ako želite troje dece

Naravno, čak i ako ste mladi, nije vam zagarantovano da možete da dobijete dete. Mladi muškarci i žene takođe mogu biti neplodni. Jedna studija je otkrila da za svaku dodatnu godinu starosti oca, dolazi do 11 procenata smanjenja šanse da žena zatrudni, i čak 12 procenata povećanja šanse da plod ne preživi.

4. Partnerova plodnost

Foto-ilustracija: Foter/sean dreilinger

Simptomi neplodnosti kod muškarca nisu uvek tako jasni i prepoznatljivi, obično se radi o smanjenom broju spermatozoida ili smanjenoj pokretljivosti sperme. Ovo se može utvrditi samo detaljnim lekarskim analizama. Erektilna disfunkcija je očigledan razlog za neplodnost.

5. Telesna masa

Čak i telesna masa igra veliku ulogu u neplodnosti, prekomerna težina dovodi do velikih zdravstvenih problema, i ima veliki uticaj na sistem organa za reprodukciju. Jedno istraživanje je otkrilo da gojazne osobe imaju pet do deset procenata manje šanse da dobiju dete, a na to treba da se dodaju i godine u kojima su partneri.

Osim prekomerne telesne mase na neplodnost utiče i ako vam je kilaža preniska,  pogotovo kada je reč o muškarcima. Mršavi muškarci imaju manju koncetraciju i broj spermatozoida, a gojazni muškarci imaju niži nivo testosterona i manju količinu sperme.

6. Spontani pobačaji

Neplodnost je obično povezana sa nemogućnošću da se zatrudni, međutim, ženama koje doživljavaju ponovljene spontane pobačaje takođe treba lekarska pomoć da zatrudne. Spontani pobačaji se dešavaju u 10 do 20 procenata trudnoća, a ponovljeni pobačaj nije česta pojava. Samo jedan procenat žena će doživeti tri spontana pobačaja zaredom. Ako ste imali dva uzastopna pobačaja, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom.

Foto: Pixabay.com

7. Hronične bolesti

Hronične bolesti, kao i njihovi tretmani, mogu dovesti do problema sa plodnošću. Na primer, dijabetes, nelečena celiakija, parodontalna oboljenja i hipotiroidizam mogu povećati rizik od neplodnosti. Ponekad i sami tretmani za hronične bolesti mogu negativno uticati na plodnost. Insulin, antidepresivi i tiroidni hormoni mogu dovesti do nepravilnih ciklusa.

Tagamet (cimetidin), lek koji se koristi za lečenje peptičkih ulkusa i neki lekovi za hipertenziju (visok krvni pritisak) mogu biti uzrok muške neplodnosti. Ovi lekovi mogu izazvati probleme sa proizvodnjom spermatozoida ili njihovom sposobnošću da oplode jaje.

8. Prethodni kanceri 

Neki tretmani raka mogu dovesti do problema sa plodnošću. Ako ste vi ili vaš partner prošli kroz lečenje karcinoma, naročito radioterapije koja je u blizini reproduktivnih organa, preporučuje se odlazak kod lekara za probleme sa plodnošću.

9. Istorija polno prenosivih bolesti

Polno prenosive bolesti mogu biti uzrok neplodnosti. Infekcija i zapaljenje od hlamidije ili gonoreje mogu izazvati blokadu jajovoda. Ovo može učiniti trudnoću ili nemogućom ili dovesti ženu u rizik za vanmateričnu trudnoću. Isto važi i za muškarce. Polno prenosiva nfekcija može dovesti do ožiljaka unutar muškog reproduktivnog sistema, čineći prenos semena neefikasnim ili čak nemogućim.

Hlamidija i gonoreja obično ne uzrokuju primetne simptome kod žena, pa je važno redovno odlaziti na lekarske analize. Mnoge seksualno prenosive infekcije su bez simptoma kod žena. Možda se osećate dobro dok bolest nečujno izaziva štetu na vašim reproduktivnim organima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

10. Pušenje i alkohol

Loše navike, poput cigareta i alkohola mnogu da otežaju nameru da žena ostane trudna. Pušenje negativno utiče na broj, oblik i pokretljivost spermatozoida. Pušenje je takođe usko povezano sa erektilnom disfunkcijom.

Kod žena, pušenje može ubrzati proces starenja jajnika, što dovodi do ranije menopauze. Dobra vest je da ako dovoljno rano prestanete da pušite, možete da zaustavite štetu. Alkohol izaziva probleme sa plodnošću, kako za muškarce, tako i za žene.

Nekoliko studija  kaže da nekoliko pića nedeljno neće uzrokovati nikakvu štetu, ali da je prekomerno piće povezano sa nižim brojem, lošom pokretljivošću i nepravilnim oblikom spermatozoida.

11. Toksične hemikalije na poslu

Ako vaš posao uključuje bliske kontakte sa toksičnim hemikalijama, možda ćete imati veći rizik od neplodnosti i smanjenog zdravlja spermatozoida. Toksični hemijski kontakt ili visoki toplotni uslovi traže velike mere predostrožnosti.

12. Visoke temperature

Visoke temperature su loše za spermu, između ostalog zato lekari preporučuju nošenje udobnog, pamučnog veša, koji manje podiže temperaturu tela. Ovo se posebno odnosi na muškarce.

Izvori toplote koji mogu da utiču na spermu

Vruće kupke

Sedenje sa prekrštenim nogama

Sedenje sa laptopom na krilu

Sedišta sa grejanjem

Efekti koje toplota može da ima na reprioduktivni sistem mogu biti dugotrajniji nego što ste mislili. Jedna studija koja je pratila muškarce koji su dva puta nedeljno išli u saunu je pokazala smanjenje broja i pokretljivosti spermatozoida, kao i više sperme sa oštećenom DNK.

Daljinac

(Telegraf.rs / verywellfamily.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA