≫ 

12 stvari koje nikako ne smete da radite ujutro, već uveče

Mnoge stvari koje radimo ujutru zapravo su idealne za veče

  • 0

Naučnici upozoravaju da je neke stvari mnogo bolje i zdravije raditi uveče umesto ujutru iako nam po našoj logici nekako idu uz jutro – ali promenom nekih navika možete videti da su ovi ljudi ipak dali korisne savete!

Pogledajte šta se tačno dešava vašem telu kada krckate prstima (VIDEO)

Oko nekih stvari mislite da sigurno ne grešite kao što je jutarnje tuširanje, ili joga pre polaska na posao – i onda se pokaže da ste sve vreme radili protiv sebe. Ovih 12 stvari radite svakog dana, a da li ih radite u pravo vreme?

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy/Možda vam izgleda šašavo - ali tako je!

Meso ili povrće za večeru?

Ukoliko ste preskočili obrok pred spavanje nećete moći da zaspite. Ali šta je prava hrana pred spavanje? Meso je odlično kao obrok nekoliko sati pre nego odete na spavanje jer sadrži proteine i triptofan, amino kiselinu koja doprinosi dobrom spavanju. Povrće nije dobra zamena jer će dovesti do nadimanja.

Odlazak u šetnju

Napravite jedan krug pre nego legnete da spavate jer će vas šetnja kada napolju nema mnogo saobraćaja i buke opustiti i moći ćete da porazmislite o stvarima koje vas muče u miru. Šetnje pred spavanje dokazano utiču pozitivno na zdravlje i smanjuju mogućnost od pojave insomnije. Nove ideje i rešenja za neke probleme mogu da vam padnu na pamet tokom večernjih šetnji, pa i ne čudi što ih praktikuje direktor Facebooka Mark Zakerberg.

Smišljanje plana za sledeći dan

Pravljenje planova uveče može da vam pomogne da vaš život držite pod kontrolom. Obično pravimo planove ujutru i onda jurimo i žurimo ne bismo li sve to završili i naravno – retko kada uspemo! Ovako ćete ujutru biti mirniji i bezbrižni i sigurno ćete uspeti da veći deo plana sprovedete u delo.

Provetravanje prostorija

Foto-ilustracija: Profimedia/Provetrite prostorije pre spavanja i videćete kako će vam vaš organizam biti zahvalan.

Naša tela sadrže bele masti koje se često talože na mestima na kojima ih nikako ne želimo. Ali, postoje i druge masti koje se zovu "braon masti" koje predstavljaju izvor energije u telu. Dokazano je da se bele masti mogu pretvoriti u braon na niskoj temperaturi koja potpomaže cirkulaciju. Otvorite prozor uveče i provetrite prostorije jer ćete tako pospešiti cirkulaciju i sagoreti bele masti i dok spavate.

Spremanje odeće za sutrašnji dan

Ukoliko imate sve spremno uveče, uštedećete više vremena ujutru. Zašto ne biste tih 15 minuta jurnjave i nerviranja zamenili za opuštanje uz kafu?

Joga i meditacija

Često izbegavamo vežbanje jer nemamo vremena, ali joga u večernjim satima može da nam pomogne kod teških misli i emocija, opuštanja od tenzije koju smo imali tokom dana, pa izdvojte 10 minuta svako veče pred spavanje da malo meditirate ili izvedete neku asanu.

Tuširanje i kupanje

Foto: Pixabay.com/Tuširanje uveče opušta telo i priprema ga za miran san.

Topao tuš ujutru nije dobra ideja jer toplota pomaže organizmu da se uspava. Odlično je kupati se uveče jer se tako naše telo prebacuje u sporiji mod i sprema se za duboki san. Ovako ćete zaboraviti šta to beše insomnija.

Čitajte nešto što želite da zapamtite

Naučnici sa Univerziteta Saseks dokazali su da je čitanje najbolji način da se opustimo jer je uključenje mozga i skretanje misli na neki drugi svet odlično u borbi protiv stresa i svakodnevnih problema bolje nego što to čine muzika i šoljica čaja. Samo 6 minuta čitanja smanjuje anksioznost i opušta mišiće. Uz to, mozak bolje pamti noću. Pa zato studenti koji uče noću imaju bolje rezultate na ispitima.

Voće uveče? Odlična ideja

Mnogi započinju dan svežim voćem, ali neke sorte je bolje jesti uveče. Neka istraživanja su pokazala da dva kivija jedan sat pred spavanje mogu da vam pomognu da lakše zaspite jer sadrže dovoljno vitamina E i C koji su zaduženi za zdrav san i proizvodnju serotonina.

Čaša soka od višanja je dobra ideja

Foto-ilustracija: Foter/jamailac/Dve čaše soka od višanja učiniće čudo za vaše spavanje.

Novo istraživanje sa Univerziteta u Luizijani pokazalo je da dve čaše soka od višanja mogu da vam obezbede čak 90 minuta duži san u toku noći. Crveni pigment zvani proantocijanidin u višnjama smanjuje gubitak triptofana i čini da on traje i radi duže.

Češljanje

Češljanje pred spavanje čisti mrtve ćelije, prašinu i masnoću kože. Lagana masaža četkom pomaže absorbciju kiseonika i hranljivih materija do korena kose, a ujutru ćete lako oblikovati frizuru. Prođite četkom kroz kosu 2 do 3 puta jer u suprotnom ona će postati masna i izgledaće prljavo, piše brightside.me. S toga, ono pravilo da kroz kosu treba proći četkom 100 puta ne pije vodu.

Sumiranje svakodnevnih utisaka

Analiziranje dana, sumiranje utisaka i svih dobrih stvari koje su nam se desile, stvari koje bismo voleli da promenimo i vođenje dnevnika – sve su to korisne aktivnosti. Ako vam još uvek nedostaju pozitivne vibracije kako biste mirno spavali, onda se igrajte sa vašim ljubimcem ili radite nešto što vam prija.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA