≫ 

Pogledajte šta se tačno dešava kada pijete vodu tokom jela - i koliko je to zdravo

Ako baš morate da je pijete vodu u toku jela, da biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje

  • 1

Verovatno ste već čuli da ne bi trebalo da pijuckate vodu tokom jela, ali to nikad niste poslušali? Iako neki stručnjaci preporučuje da se voda ne pije pola sata pre i sat vremena posle jela, neki naglašavaju da uticaj vode na želudac i nije toliko štetan.

Ako baš morate da je pijete vodu u toku jela, da biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje i slobodno pijte onoliko koliko vam treba. Šta se u stvari dešava sa vašim telom ako tokom jela pijete vodu?

Šta se događa sa hranom i vodom u stomaku?

Proces varenja počinje tačno onda kada razmišljate o budućem obroku: pljuvačka se proizvodi u ustima. Kada žvaćete hranu, mešate je sa pljuvačom koja sadrži neophodne enzime za varenje. Zatim omekšana hrana ulazi u vaš želudac gde se pomeša sa želudačnom kiselinom. U proseku, želudcu je potrebno 4 sata da svari hranu, pre nego što je pretvori u tečnost ili polutečnost. Polutečna ili tečna hrana ide dalje u crevni sistem, odalke napaja telo hranljivim materijama.

6 iznenađujućih razloga zbog kojih imate bore na licu

Voda ne ostaje dugo u stomaku. Potrebno je otprilike 10 minuta da želudac svari oko 300 mililitra vode. Dakle, ako pijete dok jedete, voda ne stvara jezera u vašem želudcu. Voda brzo prolazi kroz svarenu hranu, hidrira i brzo napušta stomak.

Foto: Pixabay.com / Šta se događa sa hranom i vodom u stomaku?

Tečnosti ne utiču na smanjenje kiselosti

Telo je komplikovan, ali vrlo dobro podešen sistem. Ako stomak "oseti" da ne može nešto da svari, onda proizvodi više enzima i povećava kiselost tečnosti unutar nje. Čak i ako popijete pola litara vode, to neće uticati na nivo kiseline koju imate u želudcu. Uzgred, voda dospeva u stomak i preko hrane. Na primer, pomorandža se sastoji od 86 procenata vode.

Inače, studije su pokazale da neka hrana može da smanji nivo kiselosti u želudcu, ali se ona vrlo brzo vraća u normalu.

Tečnost ne utiče na brzinu varenja

Nema studija koje dokazuju da tečnost gura čvrstu hranu koj nije dobro svarena u crevni sistem, pre nego što se potpuno razblaži. Naučnici tvrde da tečnost napušta telo brže od čvrste hrane, ali da ne utiče na brzinu varenja.

Foto: Pixabay.com / Naučnici tvrde da tečnost napušta telo brže od čvrste hrane

Pa, da li onda smete da pijete vodu dok jedete?

Ako pijete vodu dok jedete, svom organizmu nećete učiniti nikakvu štetu. Naprotiv, voda pomaže u omekšavanju čvrste hrane. Ali, nemojte piti pre nego što progutate hranu - u hrani koja sadrži neophodne enzime mora biti dovoljno pljuvačke.

8 vitamina na koje bacamo pare - a mogu da budu i opasni po život

Postoje određene prednosti toga da pijete vodu dok jedete. Istraživanja pokazuju da kada osoba napravi kratke pauze da pije vodu, ona usporava proces prejedanja. Kao rezultat, ljudi jedu manje što je dobro.

Ako ste navikli da sa hranom pijete čaj umesto vode, znajte i da je to u redu. Istraživanja pokazuju da nema razlike u nivoima kiselosti posle ispijanja čaja ili vode.

Temperatura vode koju pijete ne utiče na brzinu varenja ili na broj hranljivih materija koje primate. Želudac može da zagreje ili ohladi hranu do potrebnog nivoa. Međutim, naučnici preporučuju da pijete toplu vodu koja se nalazi na oko 65 stepeni Celzjusovih, odnosno da uzmete čašu vode na toj temperaturi i da je pustite da se prirodno hladi.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    27. avgust 2018 | 14:25

    U Italiji savetuju : Sat posle obroka , piti tecnosti ! Vodu , Vino , Sokove itd ! Mislim da je bolji savet nasih nutricionista " Slusajte svoj stomak tj.telo !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA