≫ 

3 stvari koje su pomogle ovoj ženi da pobedi Alchajmerovu bolest

Mama i sin su proveli godinu dana u noćnoj mori, uključujući puno hospitalizacije, ali na kraju se njeno stanje poboljšalo

  • 3

Mama i sin su napravili akcioni plan kako da pobede demenciju, a godinu dana kasnije ona se vratila staroj sebi. Svako ko je imao iskustva sa Alchajmerovom bolešću, zna da je to neprijateljska bolest. Onaj kome neko blizak boluje od demencije, jedino što može je da se oseća bespomoćno. Ali, ova mama i njen sin su se zajedno borili.

Priča dolazi sa vebsajta "Alzheimer's Society" i opisuje kako je 82-godišnja majka Silvija, imala dijagnozu multifaktornog Alchajmera, koja joj je ustanovljena u decembru 2016. godine. Od uspostavljanja dijagnoze do potpune demencije je prošlo malo vremena, ali njen sin Mark je rešio da preuzme stvari u svoje ruke.

Ovo je jedini pravi način da obrijete noge bez posekotina i iritacija

- Polako sam vratio mamu, njeno sećanje se sve vreme poboljšava, ona je više upozorena i angažovana, ona je u suštini ona stara kakva je i bila. - kaže Mark Hacer.

Deca koja često postavljaju ovo iritantno pitanje su najpametnija i imaju bolje rezultate u školi

- Lekari su joj prepisivali razne lekove. Problem je bio što su lekovi samo usporavali degeneraciju. Malo je verovatno da zaustavite ili preokrenete demenciju. Odlučili smo da započnemo neka istraživanja da vidimo da li ima bilo kakvih poboljšanja i pokušali smo neka alternativna lečenja. Znate one stvari kao dodatke vitamina, zdrava ishrana i vežbanje. - kaže Mark.

Mama i sin su proveli godinu dana u noćnoj mori, uključujući puno hospitalizacije. Ali, na kraju se njeno stanje  poboljšalo.

Ove 3 stvari su pomogle Silviji da pobedi Alchajmerovu bolest:

1. Hrana koja neguje mozak

Bobice: naročito borovnice, kupine i jagode

Zeleno lisnato povrće: spanać i kelj

Svetlo (uglavnom narandžasto) povrće: slatki krompir, šargarepa, bela repa

Foto: Pixabay.com / Hrana koja neguje mozak produžava pamćenja i ojačava memoriju

2. Izbacivanje "loše" hrane

Bez rafinisanog šećera

Bez pržene ili brze hrane

Bez peciva, kolača i slatkiša

Foto: Pixabay.com / Rafinisani šećeri i pržena hrana loše utiču na mozak

3. Povećana fizička, mentalna i društvena aktivnost

Redovno hodanje

Dobar noćni san

Izbegavanje izolacije ili usamljenosti

Druženje sa ljudima

Memorijske igre, ukrštenice, slagalice

Foto: Pixabay.com / Za očuvanje memorije je važno druženje sa ljudima

Bilo je puno istraživanja koja pokazuju prednosti ovih stvari odvojeno, ali, kako ističe "Alzheimer's Society", dok postoje brojne studije o ishrani i aktivnostima koje su veoma obećavajuće, postoje i šanse da one stvarno pomažu. Čini se da ove tri jednostavne stvari služe različitim namenama.

Lekari ne znaju šta je tačno od svega ovoga pomoglo Silviji ni zašto se njeno stanje poboljšalo, ali moglo bi da deluje i na ostalim pacijentima. To bi čak mogla biti i kombinacija svih ovih stvari, ipak ulaganje u zdravu hranu i ostale aktivnosti pokazuje da one donose dobrobit i dugovečnost.

Daljinac

(Telegraf.rs / alzheimers.org.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Altenpfleger

    7. maj 2018 | 10:11

    Daj Bože, radim već 15 god. sa dementnim ljudima i niko se od njih ne izleči!

  • Ja

    8. maj 2018 | 12:18

    Ne lupajte od demencije i alchajmera se niko izlecio nije, jer tu delovi mozga pocnu da izumiri, i polako pocne sa zaboravnoscu, pa onda, zaboravi se hodati, jesti, piti i na kraju kad se svoja deca zaborave, tad je nazalost kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA