≫ 

Ako hranu pržite na ovaj način, možete je učiniti manje štetnom

To, naravno, ne znači da je čudotvorno možete učiniti i potpuno zdravom i korisnom

  • 0

Verovatno ne postoji nijedan naučnik na svetu koji se ne slaže sa činjenicom da je hrana pržena u dubokom ulju nezdrava, ali iako se ovakva priprema hrane baš i ne preporučuje, navodno postoji jedan trik koji je ipak možete učiniti bar mrvicu zdravijom. To i dalje ne znači da je takva hrana zdrava i da je lekari i stručnjaci preporučuju za svakodnevnu konzumaciju, ali navodno sa ovim trikom u nju uđe manje štetnih materija.

Momentalno zaustavite glavobolju: Čaša ovog napitka spasiće vas od migrene

Jedna od tih štetnih materija zbog kojih bismo najviše trebali da izbegavamo prženu hranu je akrilamid, hemijski spoj koji nastaje prilikom prženja i pečenja namirnica koje sadrže skrob na visokim temperaturama.

Upravo nastankom ovog spoja hrana poprima onu zlatno-smeđu boju, zbog koje je uvek i ukusnija, ali mnogi naučnici upravo u akrilamidu vide najvećeg uzročnika povećanja rizika od raka, zbog čega se automatski do te mere prerađena hrana smatra manje zdravom.

Juče ste se lepo najeli, ali vas danas boli stomak? 3 saveta šta da radite kad želudac počne da vas muči zbog prežderavanja

Za vreme prženja namirnica, umesto da ih ispržite do kraja, trebalo bi da prestanete da ih pržite pre nego što poprime smeđu boju. Trebalo bi da ih pržite samo dok ne postanu blago zlatne boje.

Tada je takva hrana manje štetna, ali to ne znači da treba da je jedete često, umesto povrća, voća i svih onih namirnica za koje znate da su zdrave i preporučljive, ali i potrebne za održanje zdravlja.

Ipak, ako s vremena na vreme želite prženu hranu, ovim je trikom možete učiniti malo boljom za vas.

VIDEO: Da li prdež produžava život

Daljinac

(Telegraf.rs / net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA