≫ 

Smrtonosna bolest preti svima koji grickaju nokte, a ovo su simptomi na koje morate da obratite pažnju

Simptomi uključuju osećaj letargije, visoku temperaturu i brzo disanje, uključujući i vrtoglavicu, dijareju i smežuranu, crvenu ili bledu kožu

  • 1

Otac dvoje dece je srećan što je živ jer je dobio sepsu nakon što je odgrizao komadić kožice uz nokat. Luk Hanoman (28) se počeo loše osećati ubrzo nakon što je odgrizao kožu na strani nokta. Za nedelju dana pojavili su mu se simptomi slični gripu dok mu se krvotokom širila sepsa. Hanoman je konačno prevezen u bolnicu gde je proveo četiri dana na 24-satnom posmatranju, nakon čega je su mu lekari rekli da je "srećan što je živ".

Prosta formula otkriva da li ste debeli i koliko vam tačno kalorija treba za zdrav život

Luk se uspešno oporavlja od sepse, a sad želi da poveća svest o sepsi i njenim simptomima za koje smatra da nisu dovoljno jasni i da se mnogim ljudima može dogoditi to što i njemu.

Momentalno zaustavite glavobolju: Čaša ovog napitka spasiće vas od migrene

- Oduvek grizem nokte. Uglavnom zbog nervoze. I tako sam jednog dana odgrizao komadić kožice uz nokat. Malo me je zabolelo, ali nisam previše o tome razmišljao. Ubrzo sam počeo da osećam simptome slične gripu, ali sam i dalje radio. Iako mi je svaki dan bilo sve gore, znojio sam se, imao groznicu, a na kraju sam dobio temperaturu, nameravao sam da preležim vikend misleći da ću onda biti bolje. - rekao je Hanoman.

- Onda je počeo da mi otiče prst i osećao sam tupo lupkanje u njemu koje me je sve više bolelo. Počeo sam da se čudno osećam i nisam mogao da se usredsredim na to što radim. - dodao je Hanoman.

Foto: Profimedia / Hanoman je po celom telu imao crvene linije i temperaturu, što su česti znakovi infekcije

Luk, koji ima dva sina, od 6 i 5 godina, je u petak otišao s posla obećavajući sam sebi da će vikend provesti odmarajući.

- Mislio sam da to mogu prespavati. Otišao sam u krevet u petak uveče i probudio se idući dan u dva popodne. Tad je već stigla moja mama misleći da nešto nije u redu, budući da sam u to vreme već odavno trebao da budem na nogama. - priseća se.

Hanomanova mama je brzo pozvala hitnu pomoć i objasnila operateru Lukove simptome. Iz bolnice su joj rekli da Luk treba što pre doći na hitni prijem. Odmah nakon razgovora odvezli su se u bolnicu i Luk se odjednom našao na nosilima sa infuzijom u ruci.

- Sve se dogodilo jako brzo. Bilo je ludo. Nikad pre nisam bio u bolnici - rekao je Hanoman.

Hanoman je po celom telu imao crvene linije i temperaturu, što su česti znakovi infekcije.

I to ne bilo koje infekcije, nego sepse, koja se pojavljuje kao rezultat infekcije u organizmu. Kad se infekcija naglo pojača, pojačava se i rad imuniteta koji počinje da napada sam sebe, izazivajući prestanak funkcionisanja zdravog tkiva i organa. 

Nakon što je dobio sepsu u julu 2017. Hanoman je proveo četiri dana u bolnici i primao je jake antibiotike.

Foto-Ilustracija: Profimedia / Simptomi uključuju osećaj letargije, visoku temperaturu i brzo disanje

- Jako sam se uplašio. Bio sam 0-24 pod kontrolom medicinskog osoblja sa dva različite braunile priključene na ruke. Rekli su mi da sam srećan što sam živ i da sam bio jako blizu septičkom šoku. Doktori i sestre su bili fantastični. U početku mi nisu rekli koliko je stanje ozbiljno, pretpostavljam zato da se ne bih brinuo. - objašnjava Hanoman.

- Pre ovog što mi se je dogodilo o sepsi nisam znao skoro ništa. Mislio sam da sam pokupio neki virus i da sam zato dobio taako visoku temperaturu. Inače izbegavam da idem na bolovanje, samo sam hteo da odradim svoje smene i da odem kući za vikend. Pretpostavljam da bi to uradilo puno ljudi. Simptomi sepse, isto i kao sepsa, su mi bili potpuna nepoznanica. Mislim da je jako bitno da osvestiti ljude o ovoj opasnoj infekciji i njenim simptomima. - objašnjava Hanoman.

Simptomi sepse uključuju osećaj letargije, visoku temperaturu i brzo disanje. Ostali simptomi uključuju vrtoglavicu, dijareju i smežuranu, crvenu ili bledu kožu.

kompanija u kojoj Hanoman radi je odlučila da pomogne kampanju u kojoj se javnost edukuje o sepsi i njeznim simptomima. 

- Jako je bitno da u javnosti proširimo informacije o sepsi i njenim simptomima budući da ta infekcija ubija puno ljudi širom sveta. Luk je samo jedan primer. On ništa nije znao o simptomima sepse, ali srećom je na vreme došao u bolnicu. - izjavio je Šamir Patel, osnivač kompanije "Chemist-4-U" u kojoj radi Hanoman.

Daljinac

(Telegraf.rs / nypost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA