≫ 

Šta je opasnije po vaše zdravlje - e-cigarete ili obične?

Pušenje e-cigareta može dovesti do upale pluća, a to se dešava čak i kad se puši čista vodena para

  • 1

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u 2016. godini je više od 15 među isptanih 100 osoba, starijih od 18 godina već duže vreme pušilo cigarete. To znači da 37,8 miliona odraslih u SAD trenutno puši cigarete. Poslednjih nekoliko godina su se rasprostranile i elektronske cigarete kao "manje štetna" zamena za klasične, ali se i o njihovoj zdravstvenoj bezbednosti povela polemika.

Prema novoj studiji koju je finansirao "Cancer Research UK", ispada da su elektronske cigarete ipak sigurnije od običnih, ali i one sa sobom nose određene rizike.

Sve što ste znali o pravljenju beba sada pada u vodu: Ženska jajna ćelija sama bira spermatozoid i ne može se oploditi na drugačiji način

Osnova studije je bila procena potencijalnih rizika od dugotrajne upotrebe e-cigareta, kao i upoređivanje sa pušenjem klasičnih cigareta. Njihov cilj je bilo upoređivanje izloženosti nikotinu i kancerogenim materijama povezanim sa duvanom. U istraživanju su proučavali i nekadašnje pušače koji sada koriste e cigarete. Tako su istraživači regrutovali sledeće grupe učesnika: nekadašnji pušači sa sadašnjom dugotrajnom upotrebom e-cigareta, dugoročni korisnici e-cigareta i pušači običnih cigareta.

Razmislite dva put pre nego što odmah presečete pupčanu vrpcu! Lekari su došli do neverovatnog otkrića koje će promeniti sve

Da bi se utvrdili njihovi rezultati, istraživači su procenili sociodemografske i pušačke karakteristike svakog učesnika. Učesnici su davali uzorke urina i pljuvačke i analizirani su na biomarkere duvana, nikotina i drugih isparljivih organskih jedinjenja. Rezultati pokazuju da su samo samo korisnici E cigareta pokazali najniže nivoe kancerogena u poređenju sa pušačima koji puše obične cigarete. Istraživači su nakon analize uzoraka pluća od 181 učesnika, otkrili da su nivoi NNAL-a, što je hemikalija povezana sa rakom, bila za 97,5 procenata niža kod bivših pušača koji su se prebacili na e-cigarete u poređenju sa onima koji su nastavili da puše.

Jedan od naučnika na projektu, Lajon Šahab, kaže da je poruka za svakoga da će dugoročna upotreba e-cigareta imati veću zdravstvenu korist u odnosu na rizik od karcinoma, u poređenju sa onima koji puše. On dodaje da su e-cigarete svakako sigurnije od pušenja običnih.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis / Da li je pušenje E-cigareta gore od običnih?

Zdravstveni rizici e-cigareta

Samo zato što je nešto zdravija alternativa nečemu nezdravom, ne znači da je njeno dugoročno korišćenje dobro. Prethodna studija dokazuje da su e-cigarete bolje za korišćenje od običnih, ali postoje i određeni zdravstveni rizici koji dolaze sa njima. Jedna studija sprovedena na "Blumberg School of Public Health" na Univerzitetu "Johns Hopkins" je pokazala da e-cigarete imaju potencijal da oslobode visoke količine toksičnih metala u svojim isparenjima. Da bi zaključili svoje nalaze, naučnici su ispitali 56 korisnika e-cigareta i ustanovili da je veliki broj e-cigareta ispustio isparenja na nebezbednim nivoima hroma, mangana, olova i nikla. Iako je ovo mala studija, ona pruža relevantne informacije za korisnike.

Druga studija koju je sproveo UNC Medicinski fakultet, a objavljena je u Američkom magazinu "Journal of Respiratori and Critical Care Medicine" otkrila je da e-cigarete ne izazivaju samo isti imuni odgovor kao obične cigarete, već podstiču i jedinstveni imuni odgovor. Doktor Pušan Jani, pulmolog u Medicinskom centru "Memorijalnog medicinskog centra Hermann-Tekas" i "UTHealth", navodi da kada pluća osećaju da nešto nije u redu, imuni sistem ih priprema za napad (najčešće kašalj).

Doktor Kedrik Rutland, lekar za lečenje pluća i pomoćnik kliničkog profesora na Kalifornijskom univerzitetu u Medicinskoj školi "Riverside" je dodao da pušenje e-cigareta može dovesti do upale pluća, a to se dešava čak i kad se puši čista vodena para.

E-cigarete predstavljaju sigurniju alternativu pušenju običnih cigareta, ali to ne znači da ne treba da razmislite o presanku pušenja. Obe vrste imaju određeni zdravstveni rizik kao i mnoge stvari na ovom svetu, ali najjednostavnije rešenje za dilemu koje su bolje - je prestanak pušenja bez prelaska na elektronske cigarete.

Daljinac

(Telegraf.rs / providr.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika...

    8. maj 2018 | 07:08

    Najopasnije je kad ostanem bez njih u toku veceri,komsije legle,a prodavnice ne rade... pa moram da trpim do ujutru,e za mene je to najopasnije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA