≫ 

Podgrevanje hrane u plastičnim činijama može da bude jako opasno po zdravlje - evo zašto

Najlakši način da uštedite jeste da nosite hranu od kuće za ručak na posao koji najčešće pakujete u plastične činije

  • 0

Plastične činije sa hranom često stavljamo u mikrotalasnu kako bismo ugrejali hranu i time pravimo grešku koja može da bude fatalna po naše zdravlje.

NE KUPUJTE JE: Flaširana voda može da sadrži opasan sastojak koji je opasan po zdravlje

Opasnost vreba jer potencijalni otrovi mogu da se oslobode usled podgrevanja i da zagade hranu i time naškode vašem zdravlju. Plastika sadrži dva potencijalno opasna sastojka: bisfenol-A (BPA) koji se dodaje plastici kako bi ona bila čvrsta i prozirna i ftalate koji čini plastiku savitljivom i mekanom.

Foto: Pixabay.com/ Izbegavajte da vam hrana dolazi u dodir sa štetnom plastikom.

- Čak i bez zagrevanja, postoji izvesna zabrinutost da plastika u kontaktu sa hranom i pićem na dugi period može da bude opasna zbog čega se proizvode flaše bez BPA, naročito kada su u pitanju flašice za bebe, rekao je internista doktor Metju Minc.

Plastika koju koristimo za spremanje ili podgrevanje hrane razbija hranu na ćelijskom niovou, pa je kuvanje hrane u kratkom vremenskom periodu možda jedino i idealno rešenje da se ovo spreči. Postoji izvesna kontroverza vezana za komponente heterociklična kiselina i policiklični aromatični hidrokarboni. Oni utiču na promene DNK i povećavaju rizik od raka, a kako biste ovo izbegli pripremajte hranu kraće i podgrevajte je samo u plastičnim posudama koje su za to i predviđene.

Foto: Foter/SmartGoat/U mikrotalasnu stavljajte samo plastiku koja je specijalno namenjena za to.

Izlaganje ftalatima povezuje se sa problemima začeća, a kada su fetusi u razvoju izloženi uticaju BPA može da dođe do pojave nekih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca. Zbog toga je BPA zabranjen u izradi flašica za bebe kao i ostalog pribora.

(Telegraf.rs/popsugar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA