≫ 

Topao ili hladan: Evo kakav čaj morate da pijete ako želite da smršate

Šoljica toplog čaja uvek dobro dođe, a od toplog je izgleda bolji hladan čaj

  • 0

Saveznik u mršavljenju mnogima je napitak koji mnogi koriste kao zamenu za kafu čaj, a sada naučnici tvrde da je umesto toplog bolje konzumirati hladan čaj ako želite da izgubite par kilograma.

Izgubila je 8 kilograma za mesec dana bez izgladnjivanja i vežbanja - a njenu tajnu svako može da iskopira

Istraživanje je nedavno objavljeno u žurnalu "Frontiers in Psysiology". Švajcarski naučnici su otkrili kako ispijanje šolje hladnog čaja pojačava potrošnju energije što je veoma važno za gubitak kilograma, a što je veća potrošnja energije gubi se više kalorija.

Foto: Pixabay.com/ Šoljicu toplog čaja zamenite hladnim.

Istraživači sa Univerziteta Friburg koji su sproveli istraživanje rekli su da hladan čaj podstiče oksidaciju masnoća i oslobađa energiju. Takođe, smanjuje i metaboličko opterećenje srca što je pokazalo testiranje 23 volontera. Hladan čaj smanjuje rizik od glaukoma.

Čaj koji je korišćen u istraživanju je Yerba mate koji je veoma popularan u Južnoj Americi, posebno u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Volonteri su pili pola litra čaja dnevno, a temperatura čaja je bila tri stepena celzijusa, ali i isti čaj od 55 stepeni celzijusa. Merili su im otkucaje srca, pritisak, protok krvi, potrošnju kiseonika i oksidaciju masnoća.

Foto: Pixabay.com/ Topao čaj ima blagotvorno dejstvo u pojedinim slučajevima, ali kod mršavljenja hladan čaj je mnogo efikasniji.

Potrošnja energije povećava se sa smanjenjem temperature čaja, a povećana je 8,3 kada se pije hladan čaj za razliku od ispijanja toplog napitka kada je potrošnja energije 3,7 odsto.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA