Po prvi put snimljeno kako se virus HIV prenosi tokom seksa (VIDEO)

Naučnici su uspeli da snime smrtonosni virus po prvi put i time pokazali do sada neviđeni fenomen

  • 0

Prenošenje HIV virusa snimljeno je prvi put i u objavljenom videu koji pokazuje kako se smrtonosni virus prenosi tokom seksualnog odnosa.

Končita Vurst zbog ucene bivšeg dečka priznao da je HIV pozitivan!

Naučnici se nadaju da ovo otkriće može da doprinese skorijem pronalasku vakcine protiv ove bolesti koja je do sada ubila preko 35 miliona ljudi širom sveta. Naučnici su napravili model genitalnog tkiva u laboratoriji. Virus je osvetljen fluorescentnim proteinom koji ga je učinio da svetli zelenom bojom.

Foto-ilustracija: Profimedia/ Za ovu smrtonosnu bolest ne postoji vakcina.

Virus koji se najčešće prenosi seksualnim putem, napada ćelije imunog sistema, takozvane T ćelije. Snimljen je sudar HIV virusa i ovih ćelija koji liči pomalo na naučnu fantastiku. Nakon sat ili dva, kada se virus proširi, prekida se kontakt sa ćelijama i zaražene T ćelije nastavljaju dalje.

Ovaj snimak iznenadio je naučnike i fascinirao ih time šta se dešava tokom prenošenja virusa. HIV virus, ukoliko se ne leči, može da se razvije u AIDS koji može da bude fatalan. U svetu je zaraženo preko 36 miliona ljudi, od toga 2 miliona dece, a oboleli nemaju nikakve šanse za preživljavanje ukoliko se ne podvrgnu tretmanu.

Eksperti kažu da se virus, jednom kada se nađe u telu, krije u "rezervoarima" genitalija što ga čini teškim za otkrivanje. Oni rade na razvoju vakcine kako bi se uspešno borili protiv ove podmukle bolesti.

(Telegraf.rs/dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA