≫ 

Posle kupanja primetila je osip na zadnjici, a onda su usledili simptomi zbog kojih su lekari odlučili da je odmah operišu

Smrtonosne bakterije vrebaju nas na svakom koraku

  • 0

Jedna nesrećna žena umrla je nakon što je dobila bakteriju koja joj je pojela meso, a njen suprug kaže da je ovu bakteriju dobila zbog kupke koju je napravila sebi u kadi u hotelu u kome su odseli.

Isprobajte najbolji trik za skidanje kamenca sa tuša, kade i zavese za tuširanje

Karol Martin i njen suprug Ričard otišli su na godišnji odmor na Floridu gde su odseli u jednom od hotela. Karol je provela neko vreme u kadi u kojoj je napravila sebi toplu kupku. Kada su se vratili kući ona je primetila da ima osip na zadnjici.

Foto: Pixabay.com/ Iako je savršena za opuštanje, topla kupka može da vas košta zdravlja.

- Imala je nešto kao plik na zadnjici za koji je rekla da je bolan, a nakon što je dva puta otišla kod lekara i popila antibiotike, treći put su odlučili da urade biopsiju, rekao je njen suprug.

Tada su lekari otkrili da ona ima nekrozitis fascitis, bakteriju koja izjeda meso. Kada su joj postavili dijagnozu, podvrgnuta je operaciji i provela je 16 dana u bolnici. Otpuštena je iz bolnice, ali je nekoliko dana kasnije umrla. Njenom mužu nije bilo jasno gde je ona pokupila ovu bakteriju.

Nekrozitis fascitis je ozbiljna bakterijska infekcija kože koja se brzo širi i ubija meko tkivo na telu, može da bude smrtonosan u veoma kratkom periodu, zbog čega je važno da se dijagnoza postavi na vreme, tretira antibioticima i operacijom.

Foto: Profimedia/ Alamy/ Smrtonosne bakterije vrebaju nas na svakom koraku.

Simptomi su bol, osip, plikovi i otok koji se brzo širi. Pored toga javlja se temperatura, jeza, umor i povraćanje kako bolest napreduje. Od 2010. godine dijagnostikovano je 1.200 slučajeva godišnje.

Bolest se uglavnom javlja nasumično i obično se ne prenosi sa osobe na osobu. Ljudi ovu bakteriju obično dobiju preko posekotine, ogrebotine ili otvorene rane. Dok je oboljenje retko, šanse da dobijete ovu bolest su slabe ukoliko vam je imunitet jak, a ugroženi su oni koji pate od još nekog hroničnog oboljenja.

Sprečite zarazu tako što ćete da očistite svaku ranu ili ogrebotinu koju zadobijete i dok rana ne zaceli izbegavajte bazene, tople kupke u kadi, džakuzi i kupanje u jezeru ili moru.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA