≫ 

Mislite da su đubre i bacate ih, a niste imali pojma da ove ostatke hrane možete da pojedete

Potrošnja hrane bi mogla značajno da se smanji ako bi svi znali kako ona treba da se upotrebljava

  • 1

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, Amerikanci potroše 603 milijarde kilograma hrane godišnje, a potrošnja hrane bi mogla značajno da se smanji ako bi svi znali kako ona treba da se upotrebljava i kad ne bi bacali ostatke koji su dobri za jelo.

Zašto britanska kraljevska porodica uvek čuva vrhove sa svadbenih torti?

13 ostataka od hrane za koje niste ni mislili da smete da ih jedete

1. Okrajci od sira

Korice od tvrdih sireva kao što je parmezan se mogu koristiti za domaće zalihe ili kao dodatci domaćim supcima kao poboljšivači ukusa. Korice isperite pa ih zatim ubacite u lonac tokom kuvanja čorbe ili supe. Ove komadiće obavezno izvadite, pre nego što počnete da jedete supu.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

2. Korica od citrusa

Pre nego što oljuštite pomorandžu, zaustavite se. Prvo, uzmite rende i izrendajte koricu. Ako vam ne treba odmah za upotrebu, čuvajte je u zamrzivaču.

- Umesto da bacim koricu limuna ili pomorandže, iskoristim svaki komaić kao dodatak sokovima, kolačima ili salatama. Citrusi sadrže vitamin C i vlakna, što ih čini ukusnom i hranljivom hranom. Dodajte citrusovu koricu bilo čemu od aromatizovane vode, prženica, voćnih kolača i pečeniih deserata. - kaže Endži Eš, sportski lekar i  dijetetičar u Linkolnu.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

3. Akvafaba

Akvafaba je tečnost u konzerviranim namirnicama kao što je leblebija i pasulj. Umesto da bacate tu tečnost, razmotrite brojne načine na koje možete da je koristite.

- Može se koristiti kao zamena za jaja, tako što se tečnost muti sve dok ne postane bela i penušava, u može da se kombinuje sa sirćetom, senfom, solju i uljima za majonez. - sugeriše Tobi Amidor, najprodavaniji autor priručnika za kuvanje.

- Kao bonus, akvafaba obezbeđuje hranljive sastojke poput proteina i minerala. Probajte akvafabu u humusu ili veganskim kolačićima. - kaže Tobi Amidor.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

4. Kora lubenice

Samo zato što ne izgleda lepo kao crveni plodovi na koje je pričvršćena, ne znači da ne možete da je jedete.

- Kora lubenice se skoro uvek baca, ali ona je jako zdrava i može se koristiti kao začini poput karanfilića, cimeta, bibera i đumbira, a čine i  odličnu užinu. Evo više razloga da je uvrstite u ishranu: kora od lubenice sadrži vitamin C i druge hranljive materije koje povećavaju imunitet. - kaže lekar Džindžer Halin.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

5. Lišće od rotkivca 

Rotkvice obično jedemo u salatama, ali kada dođe do bacanja lišća, razmislite o tome dva puta.

- Lišće rotkvica je puno vitamina C i kalcijuma, lišće rotkvica ima više hranljivih materija od samog korenastog ploda. Ukus lišča je gorak, tako da je potrebno da ga samo malo dodate u salate, soseve ili nešto slično.- kaže Natali Rizo, dijetetičar u Njujorku.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

5. Stabljike brokolija

Možete naći mnoge namene za stabljike brokolija, one su odlične za zdravlje, sadrže vlakna, kalijum, kalcijum i još mnogo toga. Od ovih stabljika možete stvarno da pravite čuda.

- Svaka stabljika sadrži više od potrebne dnevne doze vitamina C, a stabljika se može cela oljuštiti i u potpunosti iskoristiti. Stabljike se mogu jesti i barene i svežem, onako kako vam se više sviđaju. - kaže Samanta Kaseti, nutricionista u Njujorku.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

6. Lišće i stabljike od repe

Većina ljudi odbacuje zelene delove repe, ali oni su jako bogati kalijumom i vlaknima.

- Nakon čišćenja repe, ja isecam i stabljiku i ostavljam je u procesor za hranu. Ta smesa se može koristili kao baza za pesto, ili se pomešati sa maslinovim uljem, a može se jesti i živa smesa.  - kaže Viki Šanta Retelni, autor  knjige "Total Body Diet For Dummies".

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

7. Voda od kuvane testenine

Recept koji pratite vam može reći da bacite vodu u kojoj ste skuvali testenine. Ali, sačekaj minut, voda od kuvanih testenina je pravi kulinarski dragulj.

- Ova voda sadrži prirodni skrob od testenina i zavisno od vrste testenina, može sadržati i vitamine i minerale. Ova tečnost se može odmah dodati u paste i sosove, ili može da se zamrzne u ledene kocke i da se kasnije dodaje u čorbe, supe ili slično. - kaže Viki Šanta Retelni.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

8. Stabljike od pečuraka

Možda izgledaju kao da su namenjene za kompost, ali stabljike pečuraka i njihovi vrhovi su odlična osnova za domaće čorbe, koje možete koristiti kao bazu za skoro svaku domaću supu.

Jedna strategija: Očistite i čuvajte zamrznute ostanke hrane u zamrzivaču dok vam ne zatrebaju.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

9. Mrvice od pirinčanih kolačića

Nemojte bacati mrvice od pirinčanih kolačića, njih uvek možete da iskoristite jer se ti kolačići prave od ekspandriranog pirinča, koji ima jako dugačak rok trajanja.

- Mrvice od pirinčanih kolačića možete da koristite za salate, jogurt i ovsene kaše. Kaseti kaže da voli da ih umeša sa izgnjavljenim bananama, rendanim jabukama ili puterom od kikirikija.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

10. Korica od šargarepe

Kada oljuštite šargarepu, obavezno je prvo operite pa sačuvajte koricu koju ste oljuštili.

- Šargarepa je ukusnija kada se oljušti, ali te ljuske  se mogu oprati i kuvati u supi, zajedno sa zelenilimdelovima šargarepe. -  kaže Boni Taub-Dik, autorka knjige "Read It Before You Eat It.

- Ove korice daju osvežavajući ukus, kao i vlakna i beta-karoten, važan antioksidant i prekursor za vitamin A. Kod povrća se često, bogati i hranjivi sastojci mogu naći odmah ispod ili u korici. - kaže Boni.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte hranu, već je iskoristite

11. Pulpa od bademovog i ostalih sličnih mleka

Ako sami pravite mleko od orašastih plodova, ne bacajte pulpu iz koje dobijate to mleko.

- Umesto da bacate pulpu, možete je dodati u ovsenu kašu, kolače ili hleb od banana za dodatne proteine i vlakna. Takođe ova pulpa suži i za brz recept za mafine ili za brz hleb: zamenite četvrtinu pšeničnog brašna za osušenu pulpu orašastih plodova.- kaže Marisa Mur, dijetetičarka i nutricionista iz Atlante.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs / rd.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA