≫ 

Doktor otkriva jedino povrće koje morate da jedete svaki dan, jer može da vam spase život

Ukoliko ne volite da jedete povrće veoma će vas obradovati saznanje da vam zaista treba samo jedna konkretna namirnica

  • 1

Kako biste poboljšali vaše zdravlje neophodna vam je samo jedna vrsta povrća a to je – brokoli.

Po receptu naših baka: Obrišite bore, uklonite bubuljice i osvežite kožu

Doktor Rangan Čaterje saopštio je da nam treba samo brokoli kako bismo sačuvali zdravlje, jer on čuva život. Ovo povrće povećava koncentraciju bakterija u crevima koje pomažu u jačanju imunog sistema i poboljšanju zdravlja creva.

Foto-ilustracija: Pixabay.com/Brokoli je jedna od najzdravijih namirnica.

- Dok se kreće kroz tanko crevo, povećava imunitet. Vlakna iz brokolija koja ne mogu da se svare idu dalje kroz debelo crevo gde se nalazi najveći broj bakterija iz creva koje se goste vlaknima i prave male lance masnih kiselina, izjavio je on.

Brokoli pripada kupusastoj porodici povrća koja obuhvata kelj i karfiol, kupus i drugi zeleniš. Bogati su vitaminima, a imaju malo kalorija. Ovo povrće se ceni zbog korisnosti u borbi protiv raka, naročito pluća i creva.

Naučnici su otkrili da sulforafan, komponenta koja sadrži sumpor koja ovakvom povrću daje malo gorak ukus, može da inhibira enzim histon disitilas koji je zaslužan za napredovanje ćelija raka. Manji unos vitamina K povezan je sa većim rizikom od preloma kostiju. Samo jedna šolja seckanog brokolija sadrži 92 mikrograma vitamina K, mnogo više nego što je dnevna potreba našeg organizma za ovim vitaminom.

Printskrin: Facebook/Nourish by Tastemade/Spremite brokoli kao salatu, a najviše ga konzumirajte svež.

Konzumiranje neophodne količine vitamina K poboljšava stanje kostiju tako što pomaže absorbciju kalcijuma i smanjuje izbacivanje kalcijuma preko urina. Brokoli doprinosi i našim dnevnim potrebama za kalcijumom jer ga u jednoj šolji ima čak 43 miligrama.

(Telegraf.rs/nypost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    18. maj 2018 | 16:58

    U mojoj porodici se stalno koristi tj. Konzumira i uvek ce se koristiti i svi smo zdravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA