≫ 

9 simptoma šloga koji preti ženama - a često ih odbacujemo kao bezazlene

Verovali ili ne, štucanje može da bude podmukao simptom koji većina nas olako shvata

  • 0

Šlog je po mišljenju mnogih čest kod starijih osoba pa mlađe ne brinu o tome, a većina ne zna ni da prepozna simptome koji mogu da budu bezazleni i smešni ako što je na primer štucanje.

7 podmuklih simptoma raka kože na koje niko ne obraća pažnju

To što imate još uvek sve svoje zube ne znači da vam je srce zdravo i da su vam krvni sudovi u dobrom stanju. Šlog kod mlađih žena, na žalost, postao je česta pojava. Infarkt je treći na spisku bolesti koje ubijaju žene u Americi, jer ubije duplo više žena od raka dojke, a 34 odsto žena doživi šlog pre 65. godine života.

Opasnost vreba i mlađe žene Foto: Shutterstock

Žene su osetljive na šlog upravo zbog hormona. Viši nivo hormona, pogotovo estrogena, ugrožava zdravlje krvnih sudova jer on utiče na to kako će se oni rastezati i kontrahovati. To ih čini podložnim arterijskom začepljenju i krvnim ugrušcima. Veći je rizik kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, koje su pušači, koriste ilegalne droge i kod trudnica. Bilo kakva kombinacija ovih uzroka povećava rizik pored upozorenja da je zabranjeno pušenje kada ste na piluli.

Šlog može da bude uzrokovan i genetikom, životnim navikama, ali i nedostatkom sreće. Infarkt može da bude slabiji, ali i smrtonosan jer neke žene se sruše i bez da nekome kažu kako se osećaju. Bilo kakav šlog zahteva lekarsku negu i lečenje. Najbolje je da se javite u bolnicu u roku od tri sata od infarkta, a što pre odete lekaru to su vam veće šanse za oporavak.

Ako primetite neki od simptoma odmah se javite lekaru. Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Ovo su neki od simptoma koji su zajednički za sve starosne grupe, kao i za oba pola:

- osećate utrnulost lica, naročito na jednoj strani, kao kada biste se nasmejali, a samo pola lica bi vam se iskrivilo u osmeh;

- osećate se nespretno, a javlja se slabost u rukama i nogama zbog koje gubite koordinaciju, naročito na jednoj strani tela;

- imate poteškoća u govoru.

Samo zdrava žena je srećna žena Foto: Pixabay.com

Kod žena su česti sledeći simptomi:

- nesvestica i padanje u nesvest;

- iznenada ste zbunjeni i ne znate gde ste i šta se dešava;

- vrti vam se u glavi i muka vam je, a niste sišli sa ringišpila;

- imate napad;

- glava vas boli kao nikada u životu;

- ne prestajete da štucate.

VIDEO Dr Nada Basara, ekskluzivno: Koliko je ljudsko telo programirano da živi i kakva je budućnost lečenja matičnim ćelijama?

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA