≫ 

Sve što morate da znate o crnom melemu - užasavajućem alternativnom leku za koji ljudi tvrde da leči rak

Mnogi mediji u poslednje vreme pišu o "crnom melemu"

  • 8

Reč je o melemu koji se po pisanju medija koristi u lečenju raka, a prate ga strašne priče i još gore fotografije onih koji ga koriste pored hvalospeva koji su neki korisnici napisali po forumima.

Istražujemo najveći mit u Srbiji: Da li osiromašeni uranijum izaziva rak i preti li nam epidemija malignih bolesti? (TABELA)

Crni melem pravi se od biljke "Sanguinaria canadensis" višegodišnje biljke koja cveta, a vodi poreklo iz severoistične Amerike. Poznata je pod nazivom "krvavi koren", "Indijanska boja" i "crveni koren". Sastav varira, ali najčešće uključuje cink hlorid (destruktivan sastojak koji je korozivan u kontaktu sa metalima) kao i sanguinarin (otrovni biljni ekstrakt).

Opasna biljka i još opasniji melem koji se dobija od nje. Foto: Pixabay.com

Krvavi koren koristili su Američki Indijanci koji su brali biljku i iz nje izvlačili crvenu tečnost. Ovu tečnost su dodavali u pastu kojom su lečili rane. Rani doseljenici iz Evrope su koristili ovaj koren kako bi tretirali kožne probleme kao što su bradavice i mladeži.

Krvavi koren je jak eskariot koji je jedak i destruktivan. Oni koji prodaju ovaj proizvod ističu da apliciranjem ovog melema dolazi do prepoznavanja oštećene i zdrave kože koja se ne oštećuje, ali nema dokaza u prilog tome. Umesto toga, svo tkivo koje dođe u kontakt sa ovim melemom biva uništeno usled pojave zapanjenja i tamnih fleka i krasti koje otpadaju sa mrtvom kožom.

Veoma je opasan i štetan po kožu. Foto-ilustracija: Profimedia

Tridesetih i pedesetih godina prošlog veka Hari Hoksli samoproglašeni specijalista za rak prodavao je ovaj melem nekim pacijentima koji su bili smešteni u klinikama. Do kraja pedesetih, zbog nedovoljno dobrih naučnih dokaza, prodaja ovog melema je zabranjen. Sada se jedan brend prodaje kao čudotvorni proizvod koji ima korene u lečenju raka još u 19. veku. Nijedan proizvod na bazi ovog melema nema jasan spisak sastojaka koje sadrži.

Foto: Pixabay.com

Mnogi pacijenti koji su koristili ovaj melem prijavili su opasna neželjena dejstva kao što je jak bol i neprijatnost, a u nekim slučajevima se rak pogoršao. Iako su jednom pacijentu davali 97 odsto šansi za izlečenje, on je umro ubrzo nakon što je počeo da koristi crni melem. U mnogim zemljama je kupovina ovog melema zabranjena i online i u apotekama.

VIDEO: Dr Nada Basara, ekskluzivno: Kada će se zaista pronaći lek za rak?

(Telegraf.rs/sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IQ

    29. maj 2018 | 17:51

    A hemo terapija ubija isto pa je dozvoljena, gde je dokaz da ona pomaze u lecenju raka?! Koji je tu procenat smrtnosti?! Legalna prevara ko i ovo....

  • IQ

    29. maj 2018 | 17:50

    A hemo terapija ubija isto pa je dozvoljena, gde je dokaz da ona pomaze u lecenju raka?! Koji je tu procenat smrtnosti?! Legalna prevara ko i ovo....

  • Makki

    29. maj 2018 | 23:31

    Teška otrovčina tj korovčina a zovu ga i kozlac, ne mogu da ga iskorenim iz bašte pu pu kada kosim samo puca i prska posle peče koža ako se ne kosi u rukvicama. Odvatna biljka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA